top of page

Підсумки проведення семінару-практикуму з інклюзивної освіти


Так традиційно сталося, що вчитель – це не просто повторювач навчальної інформації. Вчитель є носієм національних культурних цінностей. Інклюзивна освіта, впроваджуючись у навчальну практику, висуває вимоги до нових знань, компетенцій, накладає відбиток не лише на методи педагогічної діяльності, а й на всю професійну та педагогічну культуру.

Саме вчителі відіграють особливу роль у реалізації механізму включення. Ефективність інклюзивного освітнього процесу залежить від власної педагогічної позиції, особистої орієнтації на гуманістичні цінності навчання та виховання.

20 грудня 2023 року в Чернівецькому ліцеї №19 ім. О. Кобилянської відбувся семінар-практикум з питань інклюзивної освіти на тему «Інклюзивна компетентність як основа готовності педагогів до роботи із дітьми з особливими освітніми потребами», який проводила консультант Центру Марчук Марина Віталіївна.

Протягом роботи семінару активно обговорювались такі важливі теми як:

1.    Рівні підтримки дітей з особливими освітніми потребами та алгоритм відкриття інклюзивного класу (спікер – Любов В'югіна, заступник директора з НВР, голова КС Чернівецького ліцею №19 ім. О. Кобилянської);

2.    Роль класного керівника та особливості співпраці вчителів та асистентів вчителів під час змішаного навчання (спікер – Оксана Снігур, консультант Центру);

3.    Ведення документації асистента вчителя з досвіду роботи Чернівецького ліцею №19 ім. О. Кобилянської (спікер – Діана Попова, асистент вчителя Чернівецького ліцею №19 ім. О. Кобилянської);

4.    Розробка індивідуальної програми розвитку (спікер – Марина Марчук, консультант Центру);

5.    Роль вчителя-предметника у створенні адаптованих та модифікованих програм (спікер – Марина Марчук, консультант Центру).

В ході роботи семінару учасники обмінювались власним досвідом, ідеями та способами їх реалізації під час робочого процесу. За результатами семінару-практикуму всі учасники отримають сертифікати.





bottom of page