top of page

Профілактика булінгу в закладі освіти


Серед сучасної учнівської молоді останнім часом надзвичайно загострилася проблема насильства, довготривалих агресивних проявів у міжособистісних стосунках підлітків. Це специфічна форма агресивної поведінки, при якій сильніший (авторитетний) учень (або учні) систематично переслідує іншого (слабкого, аутсайдера). Ситуація не обмежується лише ролями «агресора» та «жертви», вона залучає інших однокласників, роблячи їх активними або пасивними учасниками цих відносин. Такі стосунки отримали назву шкільний булінг, розповсюдження якого впродовж останніх років визнано в освітній практиці та є соціальною проблемою.

Явище булінгу надзвичайно поширене у сучасній школі, педагоги багато роблять для того, щоб запобігати знущанню та своєчасно усувати його, але цю проблему іноді замовчують. За таких умов проблема не усувається, навпаки, вона набуває більших обсягів і жорстокіших проявів. Запобігання та профілактика випадків шкільного насильства є найважливішим завданням педагогів та фахівців психологічної служби, оскільки жорстоке ставлення до дитини неминуче призводить до низки руйнівних наслідків.


20 жовтня 2021 року відбулася онлайн-консультація для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти «Безпечна школа: профілактика булінгу в закладі освіти». Під час консультації педагоги ознайомилися з ознаками та видами булінгу, обговорили форми та методи профілактики й протидії булінгу.



bottom of page