top of page

Основи медіаграмотності: соціальні медіа, дезінформація та маніпуляції


26 лютого 2021 року було проведено другу онлайн-консультацію в Zoom "Основи медіаграмотності. Частина 2", на яку запрошувались усі зацікавлені педагоги. Перша консультація відбулася 15 грудня 2020 року. Консультант ЦПРПП Наталія Пшеничка разом з учасниками консультації розглянули поняття соціальних медіа та чи можуть вони бути надійним джерелом новин, адже інформація у соціальних медіа поширюється майже без жодного контролю чи регулювання, отже, ми не можемо контролювати, що саме потрапляє до нашої стрічки новин. Адже інформацію, яку ми бачимо, для нас підбирають алгоритми. При цьому було зауважено, що ми можемо відключити ці алгоритми в налаштуваннях облікового запису.

Також було розглянуто поняття "інформаційної бульбашки" та як від неї звільнитися.

Учасники консультації пройшли невеликий тест "Чи залежимо ми від алгоритмів?";

ознайомились з типами неправдивого (маніпулятивного) контенту (помилкова інформація, дезінформація, правдива особиста інформація); розглянули основні види маніпуляцій, отримали 5 порад, як захиститися від дезінформації.

В ході консультації педагоги підвищили свою компетентність у критичному мисленні і, звичайно, потренували життєво необхідну компетентність "Навчання впродовж життя". На завершення консультації учасники перевірили свій рівень медіаграмотності, виконавши тест на порталі "Я вирішую" http://idecide.com.ua/.



bottom of page