top of page

Як організувати роботу в стилі ART


Креативність означає дозволити собі помилятися.

Мистецтво означає знати,

які саме помилки треба зберегти.

Адамс Р.

Без краси неможливо виховати творчу людину. Прекрасне – вічне джерело духовності, натхнення, творчості. Великі можливості для естетичного розвитку дитини має зображувальна діяльність. Заняття з малювання в дитячому садку можуть і повинні стати зустріччю з прекрасним: світом мистецтва, природою, людиною. Для того, щоб діти відчували красу, треба залучати для цього всі органи відчуття. «Дитина від своєї природи, — писав В.О. Сухомлинський, — допитливий дослідник, відкривач світу. Так нехай же перед нею відкривається чудовий світ у живих фарбах, яскравих і тремтливих звуках, у казці і грі, у власній творчості, в красі, яка надихає її серце, в прагненні робити добро людям». Рівень глибокого чуттєвого сприйняття допоможе сформувати художньо-образне мислення і вміння бачити очима художника.

Арт-техлогія – це засіб вільного самовираження і самопізнання. Художня творчість допомагає зрозуміти те, що словами важко пояснити та оцінити свої почуття, спогади, образи майбутнього тощо. Це – час спілкування із собою, за який дитина здатна досягти самозцілення. Художня творча діяльність уже є своєрідним процесом і дає можливість спостерігати за дитиною у процесі спонтанної творчості, наблизитися до розуміння її інтересів, цінностей, побачити її неповторність та внутрішній світ.

Захоплюючи, цікаво, креативно відбувся 20 жовтня 2021 року онлайн майстер-клас «ART-технології в роботі педагога – успішний розвиток креативності» для вихователів та керівників гуртків образотворчого мистецтва закладів дошкільної освіти Чернівецької територіальної громади.

Під час майстер-класу педагоги мали змогу ознайомитися з досвідами роботи: Наталії Угорської (ДНЗ №9) «Art-ovo або друге життя яєчної шкарлупи»; Анастасії Тішутіної (ДНЗ №11) «Репродукція Пікассо в стилі Paper-art»; Алли Маркович (ДНЗ №33 ЦРД «Оселя талановитих») «Coffee-art. Творчість з ароматом кави». А найголовніше педагоги мали змогу спробувати працювати в цих арт-технологіях.

Світ мистецтва безмежний. Пізнавати його ми будемо не день, а все життя. Тому, педагог покликаний розвивати у дітей художній смак, творчі здібності та творчу уяву, фантазію, вчити креативно мислити, виховувати важливу для людини якість - любов до мистецтва, до прекрасного.

Бажаємо творчих успіхів та натхнення!



bottom of page