top of page

"Я вивчаю українську!"


«Утверджувати та популяризувати державну мову – це посилювати нашу національну безпеку», - зазначив в одному зі своїх інтерв’ю Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови в Україні. Приємно, що до цієї надважливої сьогодні місії приєдналися педагоги закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Чернівецької міської територіальної громади, ставши учасниками міської онлайн-школи грамотності «Я вивчаю українську!». Адже саме ця школа, яка була заснована на виконання п.3.7. Плану заходів з реалізації Програми розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Чернівецької  міської територіальної громади на 2022-2025 роки та Стратегії популяризації української мови у закладах освіти Чернівецької міської територіальної громади, затверджених наказом Управління освіти Чернівецької міської ради від 03.05.2022 №115, мала на меті допомогти її учасникам в оволодінні літературними нормами української мови й використовувати їх у своїй педагогічній діяльності.

04 квітня 2024 року проведено крайнє в цьому навчальному році онлайн-заняття. Його провели  Алла Чорней, учителька української мови та літератури Чернівецького ліцею №18, керівник міської онлайн-школи грамотності «Я вивчаю українську!», та Алла Ткач, консультант міського центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради.

 

«Як спілкуватися українською в крамницях, у побуті, у різних публічних місцях?» - тема, яку розкрила Алла Чорней учасникам онлайн-заходу. Алла Дмитрівна запропонувала педагогам «прожити вихідний день, спілкуючись українською».



Друга частина заняття, яку провела Алла Ткач, - це рефлексія. За допомогою різних вправ учасники заходу мали змогу перевірити свої знання, уміння та навички володіння державною мовою, набуті протягом 4-х занять школи грамотності в 2023/2024 н.р.



На нашу думку, досконале володіння мовною компетенцією слухачами міської онлайн-школи грамотності  сприятиме розширенню сфери вживання й утвердження української мови в освітньому середовищі  кожного закладу освіти.

bottom of page