top of page

Участь у транскодонному Проєкті "Мерцішор без кордонів" у м. Сучава, Румунія


Перший день весни 2023 року подарував незабутні та позитивні враження консультантам Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників та іншим учасникам транскодонного Проєкту «Merțișor fără frontiere”/ Мерцішор без кордонів», якій відбувся у м. Сучава, Румунія, від творчого процесу створення мерцішорів.

Ініціатива реалізується у рамках партнерства між Україною та Румунією відповідно підписаних угод про співпрацю між установами, закладами освіти та громадською організацією держав-сусідів.

Організатори Проєкту:

- Сучавський коледж мистецтв «Чіпріан Порумбеску»

- Асоціація бібліотекарів Румунії, Сучавська філія

- Чернівецький центр професійного розвитку педагогічних працівників

- Чернівецький ліцей №19 ім. Ольги Кобилянської

- Чернівецька ЗОШ І-ІІІ ст. №8

- Чудейська школа мистецтв

- Громадська організація «Наша Домівка»

До першої транскордонної весняної зустрічі приєдналися:

- Чернівецька ЗОШ І-ІІІ ст. №38

- Чернівецька гімназія №1 «Вектор»

- Чернівецький ліцей №6 ім. Олександра Доброго

- Чернівецька ЗОШ І-ІІІ ст. №10

Діти та дорослі об’єдналися навколо творчого Майстер-класу, який організувала бібліотека Сучавського коледжу мистецтв «Чіпріан Порумбеску».

Традиції святкування Мерцішора сягають понад 8000 років. Цей символ використовувався на початку року (тоді це був березень), коли все оживало. За однією з легенд, Сонце спустилось на землю в образі дівчини, а Змій викрав і закрив його в своєму палаці. Один сміливий юнак вирішив врятувати Сонце. Вони боролись і в результаті юнак переміг Змія та визволив Сонце. Воно піднялось на небо та настала весна. Проте сміливий юнак помер від ран. Там де танув сніг, виростали підсніжники. З тієї пори на честь визволення світу від темряви та печалі люди сплітають два шнурочки з квіточками білого та червоного кольорів. Червоний символізує любов до краси і пам'ять про загиблого юнака, а білий — здоров'я та чистоту підсніжника, першої весняної квітки.

Від 2017 року Мерцішор внесено до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Під звуки весняних акордів фортепіано, супроводу змістовних презентацій, неформального спілкування перший випуск проєкту «Merțișor fără frontiere”/ Мерцішор без кордонів» відбувся на високому емоційному та організаційному рівні.















bottom of page