top of page

Сучасний урок літератури: цікаве і корисне


Урок літератури сьогодні –

це витвір мистецтва,

в якому присутні і краса,

і натхнення думки,

і радість пошуків,

створені спільними зусиллями

учня і вчителя.

Н.Волошина

У свій час Василь Сухомлинський сказав: «Урок - твір мистецтва, де педагог уміло використовує всі можливості для розвитку особистості учня». Пройшло багато часу, але слова видатного педагога залишаються актуальними й сьогодні - у період переходу «до школи компетентностей XXI століття, школи для життя», школи, яка має складися не лише зі знань, а вміння ці знання застосовувати у практичних ситуаціях, для особистісного, професійного розвитку кожної дитини, а також цінності, які допомагають орієнтуватися в сучасному інформаційному просторі. Це вимагає нового підходу до проведення уроку. Який він, сучасний урок? Саме це питання стало предметом обговорення 16 квітня 2021 року під час семінару-практикуму учителів зарубіжної літератури, румунської мови та літератури на тему «Сучасний урок літератури: методичні родзинки» в дистанційному форматі.

Під час теоретичної частини семінару-практикуму Алла Ткач, консультант центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, у своєму виступі наголосила: «Урок літератури - особливі й вирізняються з-поміж усіх інших навчальних предметів у сучасній школі. Крім того, що на них формується предметна (літературна) компетентність, засобами художнього слова ми допомагаємо дитині пізнає великий і складний світ, себе в ньому, на прикладі героїв художніх творів осмислити людські стосунки й знайти шлях до «царства» Краси та Істини, вибудовувати свій храм Духовності. Але це буде лише в тому випадку, коли навчально-пізнавальна діяльність школярів на уроці буде організована по-новому. Сучасний урок – це урок, на якому пасивне навчання замінюється активним та інтерактивним. Учитель вже не просто передає учням знання, а учень не одержує їх у вигляді готової системи. Учитель створює такі умови навчання, за яких учень сам відкриває, здобуває, конструює знання».

Практична частина заходу - презентація учителями зарубіжної літератури закладів освіти міста цікавих вправ, методів та прийомів – методичних родзинок, які роблять урок літератури цікавим і сучасним. Олена Білоконь (ЗОШ №30) представила сучасні методичні прийоми для ознайомлення учнів з літературним твором; Зоряна Косташ (гімназія №3) –вправу «Асоціативний павучок»; Дарія Макогончук (приватна школа «Соломон») - використання фреймових структур у процесі формування в учнів літературної компетентності.

Цікавість в учасників семінару-практикуму викликала презентації моделей уроку зарубіжної літератури у 8-му класі на тему «Сапфо. «До Афродіти» Звернення у вірші до Афродіти – богині кохання. Образ ліричної героїні, глибина її почуттів і переживань», над створенням яких працювали три домашні групи, членами яких були учасники семінару (керівники груп – Тетяна Тодоріко (ліцей № 4), Тетяна Бачук (ЗОШ №16), Оксана Пенюк. І хоч кожна група працювала над одним і тим же завданням, представлені моделі засвідчили високий професіоналізм та фахову майстерність учасників семінару-практикуму.

Підсумовуючи роботу семінару-практикуму, його учасниці відзначили актуальність обговорюваної теми, користь проведеної практичної частини та важливість таких зустрічей. «Цікаво, пізнавально, креативно».

bottom of page