top of page

Семінар "Психологічна безпека освітнього середовища у закладі дошкільної освіти"


Безпека – це процес, а не результат

Брюс Шнайєр

Безпечне освітнє середовище – це стан освітнього середовища, в якому: наявні безпечні умови навчання та праці, комфортна міжособистісна взаємодія, що сприяє емоційному благополуччю дітей, педагогів і батьків, відсутні будь-які прояви насильства.

Основними ознаками психологічно безпечного освітнього середовища є: людиноцентризм, гуманістична спрямованість; взаємодія, вільна від проявів психологічного насилля; референтна значущість і причетність кожного суб'єкта освітнього процесу до конструювання й підтримки психологічної комфортності освітнього середовища. Як відомо, потреба у безпеці є базовою в ієрархії потреб людини, без задоволення якої неможливо досягнути самореалізації.

Робота над створенням безпечного освітнього середовища у закладі освіти не припиняється з досягненням певного результату. Це безперервний процес реагування на нові виклики життя, пошук нових можливостей, ресурсів, генерування нових ідей і правил.

28 квітня 2021 року психологом Центру Оксаною Дмитрюк проведено семінар для практичних психологів і соціальних педагогів закладів дошкільної освіти на тему «Психологічна безпека освітнього середовища у закладі дошкільної освіти», де фахівці актуалізували знання щодо сутності та ознак психологічно безпечного освітнього середовища, ознайомилися з методами вивчення та створення психологічної безпеки у закладі освіти.

Фахівці поділилися своїм досвідом роботи, а саме: Інна Федоряк (практичний психолог ДНЗ №24 ЦРД «Джерело»), Наталія Вандишева (соціальний педагог ДНЗ №41 ЦРД «Пізнайко»), Юлія Загороднюк (практичний психолог ДНЗ №41 ЦРД «Пізнайко»).

Під час семінару учасники обговорили роль практичного психолога та соціального педагога у формуванні психологічно безпечного освітнього середовища у закладі дошкільної освіти.

bottom of page