top of page

Розвиток цифрової компетентності педагога в Літній школі 2022


Цифрова компетентність учителя – важлива складова для здійснення педагогічної діяльності. Він має уміти орієнтуватися в освітньому просторі, здійснювати пошук інформації, критично її оцінювати й оперувати нею у професійній діяльності, ефективно використовувати інформаційно-комунікативні та цифрові технології у своїй роботі. Це вимоги, які прописані й у Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, і у Професійному стандарті вчителя. Тому серед програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників першої сесії Літньої школи професійного зростання для педагогів Чернівецької територіальної громади – програма «Цифрова компетентність педагога: Google Додатки для організації співпраці та взаємодії учасників освітнього процесу в онлайн-режимі. Педагогічна майстерня» (укладач – консультант ЦПРПП Алла Ткач).

Заняття в педагогічній майстерні проводилися протягом 5-ти днів, учасниками якої були 55 педагогів різного фаху. Спікери – консультанти Центру Наталія Пшеничка, Інна Терлецька, Алла Ткач. Відповідно до програми учасники онлайн-зустрічей отримали детальну інформацію про важливість та ефективність використання хмарних технологій у педагогічній діяльності вчителя, про Google Додатки - Google Диск, Google Таблиця, Google Документ, Google Презентація, Google Форма, Google Jamboard, Google Клас, - їхні особливості та можливості використання для організації командної роботи, взаємодії учасників освітнього процесу в онлайн-режимі, отримання зворотного зв’язку.

Важливий етап кожного заняття – практична частина. Учасники педагогічної майстерні виконували тестові завдання («тут і зараз») як підсумок навчання, вчилися створювати Google Документи та Форми, працювати з Google Диском й з дошкою Jamboard та наповнювати їх матеріалами (індивідуальна робота та робота в групах), набули знань (а хтось їх удосконалив) щодо створення Google Класу та організації роботи в ньому (у ролі вчителя та учня).

Успішне виконання завдань до кожної з 5-ти тем дозволяє усім учасникам педагогічної майстерні отримати сертифікат на 15 год.

Цінним для спікерів був зворотній зв'язок, який відбувся через дошку Padlet, де педагоги залишили свої відгуки, враження від навчання в Літній школі 2022 та висловили побажання.


bottom of page