top of page

Розвиток цифрової грамотності педагогів – вимога сьогодення


«Конус досвіду Дейла» та «Піраміда навчання» свідчать про те, що в учня на 50% збільшує успіх запам’ятовування певної інформації, коли вона супроводжується демонстраційними (наочністю) та відео/аудіо матеріалами. Саме наочність робить навчання більш доступним, конкретним і цікавим, розвиває спостережливість і мислення, спрощує процес сприйняття, осмислення й узагальнення навчального матеріалу. Ще Конфуцій сказав: «Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам’ятаю. Те, що я роблю, я розумію».

Мабуть, саме тому колись і придумали шкільну дошку, яка стала помічником учителя, одним із засобів передачі інформації. На ній ми пишемо, пояснюючи новий матеріал, малюємо схеми, виконуємо письмові завдання, розміщуємо наочність, демонструємо напрацювання учнів тощо. Її використання залишається актуальним й під час навчання в дистанційному форматі, навіть, можна сказати, є необхідністю. Звичайну шкільну дошку замінює віртуальна онлайн-дошка. Це новий інструмент для навчання, завдяки якому можливе поєднання тексту, зображення, відео- й аудіоматеріалу на одному майданчику. За її допомогою можна підсилити зацікавленість й активність учнів, поліпшити ефективність роботи на онлайн-уроках, організувати спільну діяльність учнів тощо.

Про використання електронних дошок під час навчання в дистанційному форматі йшла мова під час вебінару на тему «Цифрові інструменти сучасного вчителя: віртуальні онлайн-дошки», який відбувся 23-24 березня 2021 року для учителів-предметників мовно-літературної галузі.

Алла Ткач, консультант міського центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, під час теоретичної частини вебінару ознайомила його учасників з ідеями щодо використання онлайн-дошок в освітньому процесі, з їх різновидами відповідно до особливостей користування.

Практична частина – це організація роботи вчителя з онлайн-дошками Whiteboard ZOOM, Jamboard та Padlet: відпрацювання алгоритму створення, презентація ідей щодо їх використання та наповнення дошок різними матеріалами.

Кожна з віртуальних онлайн-дошок для вчителя – легка в опануванні, відкриває широкі можливості для організації активної спільної командної роботи, дозволяє багаторазово використовувати власні розроблені матеріали, а для учнів – інструмент, який зробить навчання цікавим та пізнавальним.




bottom of page