top of page

Розвиток Soft skills педагогів позашкільної освіти. Інклюзивна компетентність


10 грудня 2021 року була проведена онлайн-педагогічна майстерня для педагогів закладів позашкільної освіти на тему «Технологія індивідуального планування та впровадження індивідуальної програми розвитку для дітей з ООП».

У закладах ще не було організовано інклюзивне навчання через недосконалість нормативної бази, але сучасна ситуація така: кожен керівник/учитель/вихователь вже завтра може стати керівником/вчителем/вихователем інклюзивного класу/групи, асистентом керівника/учителя/вихователя. Тобто, кожен педагог має бути до цього готовим, компетентним. Починаючи зі студента, що йде на педагогічну практику, до керівника/вчителя/вихователя з досвідом роботи.

Психологиня ЦПРПП Оксана Дмитрюк розкрила питання особливостей створення безбар’єрного доступу до закладів освіти, зокрема: створення універсального дизайну та розумного пристосування будівель, приміщень та прибудинкових територій, а також про створення безпечного освітнього середовища для всіх учасників освітнього процесу.

При підтримці консультанта ЦПРПП Юлії Гуменюк в режимі онлайн учасники створювали індивідуальну програму розвитку, спираючись на запропонований висновок про комплексну оцінку розвитку дитини. Також розглядали сутність процесів адаптації та модифікації навчальних програм.

Також учасники мали змогу переглянути цікаві відеоматеріали, які допоможуть коректно говорити з дітьми про їхніх однолітків з певними особливостями розвитку.

За умови успішного виконання всіх підсумкових завдань учасники майстерні отримають сертифікат про підвищення кваліфікації на 9 год/0,3 кредиту Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС), який буде відображений в Обліку сертифікатів на сайті ЦПРПП.


bottom of page