top of page

Прогрес людства без виховання неможливий!

Лютий 2024 року, для заступників з виховної роботи закладів загальної середньої освіти, став початком спільної творчої роботи, обміну досвідом, розробки ідей для якісних трансформацій виховного простору.

На базі Чернівецької гімназії №14 відбувся круглий стіл «Ціннісні орієнтири виховання освітнього процесу Нової української школи».

Захід об’єднав досвідчених, креативних заступників та молодих, творчих колег, які лише розпочали свою адміністративну діяльність і готові навчатися та розвиватися.

Метою заходу було вивчення широкого спектру думок стосовно виховання, ціннісних орієнтирів виховного процесу в НУШ, підняття виховання на високий професійний рівень, створення сучасних виховних систем, які будуть дієвими для кожного закладу.

Завдання зустрічі було мобілізувати та активізувати заступників з виховної роботи, розробити спільне вирішення проблем, які виникають у цей непростий час війни.

Діти – найцінніший скарб нашого суспільства, майбутнє України. Зневага до вихованням є великою помилкою.

Виховання завжди було та залишається для всіх часів і народів найважливішим явищем духовного життя суспільства.

Кожен учасник заходу мав можливість відчути «ДУХ ЗАКЛАДУ», любов і красу виховного простору, який створюють адміністрація, педагогічний, батьківський та учнівський колективи гімназії №14.

Організатор круглого столу, Чернівецький центр професійного розвитку педагогічних працівників, висловлює вдячність Олесі Зендик - виконуючій обов’язки директора гімназії №14, Мар’яні Сиротюк - заступниці з виховної роботи за сприяння в організації заходу та створені позитивної атмосфери.

Активність розпочалася з огляду виставки дитячих робіт декоративно-ужиткового мистецтва закладу «Весна іде – красу несе». Були представлені роботи учнів 5-8 класів в різних жанрах. Дівчата 5-их класів представили ляльки-мотанки «Янголи Надії» та «Птахи Щастя». Учні 6-их класів виставили на огляд текстильні квіти «Тюльпани для мами» і витинанки «Янголи Перемоги». Учениці 7-их класів презентували вишиті вироби: серветки, картини; а також в’язані вироби «Соняхи» (в’язані гачком), плечові вироби (в’язані спицями). Юні модельєри 8-их класів показали колективний проєкт - колекцію мініатюрних суконь «Весна - Краса».

Наступним етапом роботи круглого столу стало обговорення важливих питань з виховання та обмін досвідом.

Сільва Німіжан, консультант Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників, акцентувала увагу присутніх на важливості наскрізного та безперервного виховного процесу в умовах сьогодення. Результатом освітньої діяльності та орієнтиром Нової української школи є цінності. Навчання на основі цінностей є ефективним шляхом виховання активних, відповідальних, миролюбних, мужніх, чесних, співчутливих і дбайливих громадян. Визначення цінностей є важливим аспектом освіти, оскільки розвиває культуру мислення, моральність та соціальну свідомість. Ціннісна спрямованість національної освіти знаходить своє відображення в державних стандартах, нормативно-правових актах, покликаних забезпечувати неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності; моделях і технологіях всебічного розвитку, виховання та соціалізації особистості. Інструментальною основою для втілення цінностей у шкільний простір є ключові компетентності. Ключові компетентності поєднують навчальний, виховний, інформаційно-комунікаційний і розвивальний потенціали шкільної освіти, визначають нову філософію освіти, яка ґрунтується на ідеях якості, результативності, особистісній зорієнтованості змісту і результатів, технологічно забезпечує реформування загальної середньої освіти.

Діти Нової української школи – це діти покоління альфа, які народжені з 2010 року. Відповідно, від них очікуємо створення нового світу, масштабного оновлення планети у всіх сферах: від екології до культури.

Олена Скрипник, досвідчений заступник директора з виховної роботи Чернівецького ліцею №20, розповіла про «П’ять принципів виховання по-новому», поділилася досвідом роботи виховної системи закладу, особливостями роботи з дітьми нового покоління.

Мар’яна Сиротюк, заступник директора з виховної роботи Чернівецької гімназії №14, ознайомила заступників з моделлю національно-патріотичного виховання особистості учнів гімназії.

Аліна Купчанко, молодий креативний заступник з виховної роботи Чернівецької гімназії №3, розповіла про систему екологічного виховання в закладі, акції та проєкти, в яких діти є активними учасниками.

Світлана Любарєва, досвідчений заступник директора з виховної роботи Чернівецького ліцею №15 «Освітні ресурси та технологічний тренінг», поділилася досвідом виховної системи закладу, ціннісними орієнтирами виховання та профорієнтаційною роботою через участь у міжнародних бізнес-проєктах.

Заступники мали можливість обговорювати проблемні питання виховання, дискутувати, висловлювати свою думку, обмінюватися досвідом.

В.О. Сухомлинський писав, що знання без виховання – меч в руках божевільного. Виховний процес є невід’ємною складовою освітнього процесу у закладах освіти і має ґрунтуватися на загальнолюдських цінностях, культурних цінностях українського народу, цінностях громадянського (вільного демократичного) суспільства, принципах верховенства права, дотримання прав, свобод людини і громадянина, принципах, визначених Законом України «Про освіту».

Єдність навчання, виховання і розвитку учнів забезпечується спільними зусиллями всіх учасників освітнього процесу. Виховання з'явилося одночасно з людським суспільством, з ним разом і розвивається: змінюються цілі виховання, його зміст і засоби, методи і педагогічні прийоми в залежності від типу культури. Тому зрозуміло, що прогрес людства без виховання неможливий!



bottom of page