top of page

Практикум для вчителів історії та громадянської освіти


Вчителі суспільних дисциплін особливо гостро відчувають історичні події, що змінюють сучасну історію. В період війни, що розпочала рф проти України, педагоги намагаються забезпечити психологічну підтримку учнів, навчити їх реально оцінювати події, протистояти фейкам і пропаганді, допомагати своїм близьким, внутрішньо-переміщеним особам і ЗСУ. Саме на уроках історії та громадянської освіти, вчитель не тільки викладає матеріал, а й осмислює події, вчить учнів аналізувати, визначати причинно-наслідковий зв’язок, критично мислити. Це допомагає школярам усвідомити себе громадянами, активними учасниками, суб’єктами суспільного життя, розуміти і захищати свої права, а також завжди дотримуватись норми законів. Тому формування громадянської компетентності учнів є не тільки нормою Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, а і вимогою часу.

26-28 квітня відбувався практикум для вчителів історії та громадянської освіти за програмою підвищення кваліфікації «Осмислення реалій війни для формування громадянської компетентності учнів на уроках суспільних дисциплін».

Спікером практикуму був доцент кафедри міжнародної інформації ЧНУ ім. Ю.Федьковича, к.і.н. Павло Катеринчук, експерт з проблем політичного розвитку держав Європи та Північної Америки, етнополітології, конфліктології тощо, автор більш 20 наукових публікацій. П. Павло проаналізував передумови, причини сучасної війни рф проти України, та порівняв агресивну політику росії по відношенню до різних сусідських держав. Науковець також надав рекомендації вчителям в роботі з учнями, що сприятимуть вихованню патріотизму, активної громадянської позиції та національної гідності підростаючого покоління.

Консультант Центру Олена Кучера підібрала матеріали, що містять сучасні дослідження науковців, політтехнологів, аналітиків, зацікавлених осіб, що стосуються теми. Серед іншого представлена методична розробка спеціаліста вищої категорії, учителя-методиста, вчителя історії та правознавства Анжели Карімової «Діти і війна: осмислення уроків історії», що на практичному досвіді висвітлює методичні прийоми та технології проведення уроку зі згаданої складної теми.

Учасникам були надіслані матеріали практикуму для використання в роботі. Для отримання сертифікату слухачам було запропоновано виконати підсумковий тест.

bottom of page