top of page

Зустрічі професійних спільнот педагогів у вересні 2021 року


Консультанти міського центру професійного розвитку педагогічних працівників продовжили зустрічі професійних вчительських спільнот і у вересні.


МО учителів фізики та астрономії

Без перебільшення можна сказати, що людство покладається на фізику у вирішенні його глобальних проблем, а саме: у створенні нових екологічно чистих джерел енергії, у збереженні навколишнього середовища, у роботизації важких і небезпечних технологічних процесів, у контролі та покращенні кліматичних умов на Землі і т. д.

На початку вересня на базі Чернівецького ліцею №1 математичного та економічного профілів Чернівецької міської ради відбулося методичне об’єднання вчителів фізики та астрономії закладів загальної середньої освіти Чернівецької територіальної громади. Метою першої зустрічі професійної спільноти, організованої спільно консультантом ЦПРПП, Тіміш Родікою, та керівником методичного об’єднання вчителів фізики та астрономії Чернівецької ТГ, вчителем фізики ліцею №1, Антоніною Тумак, було окреслення основних кроків щодо сприяння ефективному інформаційному, науковому та методичному супроводу професійного розвитку педагогічних кадрів протягом навчального року, як шляху до успішного реформування та модернізації системи освіти.

Сучасна фізика, крім наукового, має важливе соціокультурне значення. Вона стала невід’ємною складовою загальної культури високотехнологічного інформаційного суспільства. Фізика разом з іншими предметами робить свій внесок у формування ключових компетентностей.

До роботи методичного об’єднання долучилися науковці, викладачі та педагоги громади, зокрема, Мар’яна Борча, завідувач кафедри фізики твердого тіла фізичного факультету ЧНУ, старший науковий співробітник, доктор фізико-математичних наук; Денис Кондрюк, керівник гуртка «Основи робототехніки» Чернівецького ОЦНТТУМ, завідуючий організаційно-масового відділу, кандидат фізико-математичних наук. Педагогів зацікавило обладнання у контексті обговорення теми «Робототехніка – як один з основних інструментів STEM–освіти», а також презентація «ЗНО – 2021: досвід та результативність».


МО учителів трудового навчання

17 вересня для вчителів трудового навчання ЗЗСО було проведено онлайн-засідання методичного об’єднання на тему «Організація освітнього процесу з трудового навчання у 2021/2022 н.р.». Керівник МО Юрій Палій (ЗОШ I-III ступенів №38) ознайомив учасників професійної спільноти зі змінами в нормативно-правових документах, плануванні, навчальних програмах, модельними навчальними програмами для 5-6 класів НУШ, обговорив питання проведення учнівських олімпіад, виставок міського та обласного рівнів, STEM-освіту в ЗЗСО.

Тетяна Коцур (методист ІППОЧО, вчитель трудового навчання ліцею №4) звернула увагу педагогів на детальну підготовку учнів до олімпіади та умови проведення учнівської олімпіади з трудового навчання.


МО для закладів дошкільної освіти

З 14 вересня по 23 вересня відбулися методичні об’єднання для закладів дошкільної освіти. З вихователями передшкільних груп ЗДО було розглянуто питання «Особливості організації освітнього процесу передшкільних груп в ЗДО у 2021/2022 н.р.». Керівник МО Яна Грекул (вихователь-методист ДНЗ №47) ознайомила з особливостями організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти, поділилася досвідом роботи щодо ведення картотеки вихователями ДНЗ №47.

З музичними керівниками було розглянуто питання щодо організації роботи музичного керівника в ЗДО у 2021/2022 н.р. Керівник МО Сніжана Адамчук (ДНЗ№10 «Попелюшка») підготувала для слухачів матеріали щодо організації роботи музичних керівників, розглянула основні зміни до Державного стандарту дошкільної освіти, а саме освітній напрям «Дитина у світі мистецтва», особливості роботи керівника гуртка хореографії, освітній напрям «Дитина у світі мистецтва. Хореографія».

Під час засідання вихователів груп раннього віку обговорили ключові зміни та актуальні новини дошкільної освіти у 2021/2022 н.р. Керівник МО Ірина Монюк (вихователь-методист ДНЗ №14) акцентувала свою увагу на змінах в нормативно-правових документах, ознайомила з проєктом професійного стандарту «Вихователь закладу дошкільної освіти», який знаходиться на громадському обговорені на сайті МОН. Також з вихователями груп раннього віку було розглянуто питання щодо здоров'язберігаючих технологій з досвіду роботи педагогів ДНЗ №14.

Для інструкторів з фізичного виховання ЗДО 16 вересня було проведено методичне об'єднання у режимі онлайн - на платформі Zoom. Консультант Центру Наталія Пшеничка розповіла про роботу ЦПРПП, про індивідуальні та групові консультації, про сертифіковані заходи неформальної освіти, які проводять консультанти і психолог Центру. Керівник МО фізінструкторів ЗДО Анастасія Ловчук (ДНЗ №46 "Сонечко") розглянула питання дотримання санітарних норм в процесі проведення занять з фізичного виховання в умовах адаптивного карантину, особливості планування фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО, впровадження новітніх здоров’язберігаючих технологій у систему фізичного виховання ЗДО.

23 вересня відбулося засідання методичного об’єднання вихователів-методистів ЗДО з теми «Акценти організації освітньо-виховного процесу у 2021/2022 н.р.: нормативно-правові засади». Керівник методичного об’єднання, вихователь-методист ДНЗ №9 комбінованого типу І.В.Бойкова, ознайомила присутніх з матеріалами «Нормативного путівника». Про особливості вивчення та узагальнення передового педагогічного досвіду надала інформацію методист НМЦ дошкільної та початкової освіти ІППЧО О.С.Савчук. Головний спеціаліст управління освіти Л.Д.Чобанюк звернула увагу на окремі аспекти здійснення внутрішнього моніторингу у ЗДО. Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників В.П.Палагнюк та Г.М.Прокопик дали відповіді на запитання та анонсували співпрацю Центру з педагогічними працівниками закладів дошкільної освіти.


bottom of page