top of page

Відбувся І Всеукраїнський Форум "Безпечний освітній простір: взаємодія заради майбутнього"


14 червня 2023 року на базі Чернівецької обласної бібліотеки ім. М. Івасюка у рамках пілотного Проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» відбувся І Всеукраїнський Форум «Безпечний освітній простір: взаємодія заради майбутнього».

Організатори заходу: Управління освіти Чернівецької міської ради, Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі Чернівецької ТГ, Ювенальна превенція Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області, ГО «Безпечний Освітній простір», ГУ ДСНС у Чернівецькій області, Управління поліції охорони у Чернівецькій області, Чернівецький центр професійного розвитку педагогічних працівників.

Учасники Форуму об’єдналися та підсумували діяльність команди пілотного Проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» щодо створення та підтримання належного рівня безпеки в освітньому середовищі, запобігання та усунення негативних явищ та їх шкідливих наслідків щодо безпеки дітей. Проєкт впроваджувався у 4-х закладах освіти Чернівецької ТГ: у багатопрофільному ліцеї №4, у ЗОШ І-ІІІ ст. №30 та у гімназіях №7 та №5 «Інтеграл». Керівник Проєкту – Родіка Тіміш, консультант Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників, спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі громади.

До заходу приєдналися в онлайн режимі: Радник Міністра освіти і науки України Олександр Гончар та Начальник відділу організації превентивної роботи в громадах Управління ювенальної превенції НПУ, підполковник поліції, Віталій Романов.

Вони акцентували увагу присутніх на основні механізми щодо впровадження стратегії розвитку безпекового напрямку освітньої галузі України, зокрема на ролі спеціалістів з безпеки в освітньому середовищі.

Директор Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр зазначила що Проєкт «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» успішно був впроваджений на теренах міської громади тому у подальшому розглядається можливість його масштабування у межах області.

Заступник Чернівецького міського голови Юрій Лесюк зауважив, що міська рада підтримувала проєкт, а спеціаліст з безпеки є важливим, адже це людина, яка знає алгоритм взаємодії закладів освіти і відповідних силових структур, є координатором і знає, як реагувати у відповідній ситуації.

Начальниця Управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук у своєму слові зазначила, що проєкт показав себе успішним і вже може працювати не тільки як пілотний. І тут Чернівецька громада може бути прикладом для інших громад.

Начальник ГУНП у Чернівецькій області, Віктор Нечитайло, вручив Подяки за участь у впровадженні в закладах освіти Чернівецької громади проєкту “Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі” начальниці Управління освіти Ірині Ткачук, спеціалісту з безпеки в освітньому середовищі, Родіки Тіміш та директорам пілотних закладів освіти.

«Питання безпеки та захисту дітей є надзвичайно актуальним та життєво важливим, особливо в умовах війни. Я щиро дякую учасникам зустрічі, які розуміють актуальність ініціатив у напрямку захисту дітей та готові до їх реалізації. Спільна робота ювенальних поліцейських, поліцейських офіцерів громади, нарядів поліції у поєднанні з «вихователем безпеки» дають свій позитивний результат. Зауважимо, що з початку реалізації проєкту «Вихователь безпеки» у пілотних закладах освіти не було зафіксовано надзвичайних подій за участю дітей, жодного випадку булінгу та вчинення інших кримінальних правопорушень. Ставимо собі за ціль, щоб кожна школа мала фахівця в освітньому середовищі та зробимо все для цього можливе. Спільними зусиллями ми створимо безпеку у закладах освіти на найвищому рівні та зробимо все для того, щоб діти почували себе захищеними», — зауважив начальник ГУНП в Чернівецькій області Віктор Нечитайло.

Михайло Романюк, начальник управління поліції охорони в Чернівецькій області зупинився на основних досягненнях у питаннях зміцнення фізичної безпеки у закладах освіти. Фізичні охоронці – працівники Поліції охорони, працюють у всіх 44-х школах, гімназіях та ліцеях Чернівецької громади. Поліція охорони надає інші послуги освітнім закладам: “тривожні кнопки”, пожежна сигналізація, зовнішнє відеоспостереження.

Онлайн до заходу приєдналися спеціалісти з безпеки з інших громад України!

У рамках форуму відбулися три дискусійні платформи: «Діти. Освіта. Безпека», «Попередження правопорушень та безпека в освітньому середовищі» та «Можливості ДСНС в системі забезпечення безпеки учасників освітнього процесу».

Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі, Р.Тіміш детально презентувала результати Проєкту, а також запропонувала запровадити успішний досвід команди проєкту у освітню галузь громад, як позитивний приклад взаємодії суб’єктів відповідальних за створення безпечного освітнього середовища, у зміцненні безпеки закладів освіти України. Протягом навчального року, відповідно Плану спільних дій, проведено понад 120 заходів: для педагогів – понад 90 заходів спільно з учнями та понад 31 окремо (консультацій, вебінарів, семінарів-тренінгів). Разом з батьками провели понад 20 проєктних ініціатив.

«Проєкт «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі» є надзвичайно важливим, адже є одним з інструментів правового впливу, який позитивно впливає на процес виховання учнівської молоді, захищає їх права та інтереси, а також дозволяє побудувати для дітей середовище вільне від булінгу, наркотиків та насильства», – сказала Родіка Тіміш.

Директори та заступники пілотних закладів освіти, Анжела Починок, Ірина Скрипник та Наталія Пастула, надали зворотний зв’язок щодо ефективності для учасників освітнього процесу безпекових напрямків, запропонованих у рамках проєкту.

Начальник сектору ювенальної превенції відділу превенції Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області, Руслан Єнакі, старший інспектор з особливих доручень сектору ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП, Василь Турецький та Віталій Харитон, начальник центру технічної охорони УПО в Чернівецькій області акцентували увагу на взаємодії з закладами освіти у питаннях превентивної діяльності та створення безпекового простору.

Про можливості ДСНС в системі забезпечення безпеки закладів освіти говорили Сергій Бабчук, провідний інспектор Чернівецького районного відділу ГУ ДСНС та Єлена Гаїна, головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям по м. Чернівці Чернівецького районного управління ГУ ДСНС України у Чернівецькій області.

Наталія Царенко, провідний психолог БФ «Світ Майбутнього» поділилася досвідом взаємодії з учасниками освітнього процесу у рамках Проєкту.

Найщиріші слова подяки висловленні: ініціаторам, організаторам, учасникам Всеукраїнського пілотного Проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі», а також керівництву та колективу Чернівецької обласної бібліотеки їм. М. Івасюка, зокрема Наталії Філяк та Галині Добровольській, за підтримку в організації Форуму.

Як засвідчило обговорення на Форумі, Проєкт є прикладом успішної взаємодії освітян та представників різних відомств, органів місцевої влади, а продемонстрована комунікаційна платформа є рушійною силою у вирішенні викликів сьогодення, у створенні та підтриманні належного рівня безпеки в освітньому середовищі та найголовніше – у забезпеченні безпеки дітей.

Нині на території Буковини цей проєкт успішно функціонує у Чернівецькій та Кельменецькій територіальних громадах та охоплює шість закладів освіти, де навчаються понад 4300 дітей.

Спільними зусиллями наближаємо нашу перемогу.















bottom of page