top of page

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності-2023


У 2000 році з метою єднання навколо державної мови команда Українського Радіо започаткувала проведення Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. З того часу він проводиться щороку в День української писемності та мови. Його називають "наймасовішим флешмобом осені".


👉"Радіодиктант — це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально. Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів! Українці й усі, хто знає або вчить, розуміє, любить українську мову, разом писатимуть текст під диктування — це буде неймовірно потужна енергетика єднання!" — зазначає координаторка проєкту "Радіодиктант національної єдності", виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.


👉У 2023 році Всеукраїнський радіодиктант писатимуть усі охочі 27 жовтня об 11 годині. Саме цього дня відповідно до п.1 указу Президента №455/2023 від 28 липня 2023 року відзначатимуть День української писемності та мови.


📝Текст для радіодиктанту національної єдності напише поетеса, перекладачка, авторка прозових творів та лауреатка Шевченківської премії – Катерина Калитко.


📬Читати текст буде актор та театральний режисер Олексій Гнатковський. До методичної роботи над радіодиктантом долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.


📢 Кожен охочий може почути текст диктанту через онлайн-джерела:

в ефірі телеканалу "Суспільне Культура";

на Facebook-сторінці "Суспільного";

у "Дії".




bottom of page