top of page

«Використання метафоричних асоціативних карт у роботі практичного психолога» в межах «Літньої школи»


Метафоричні асоціативні карти (МАК) – ефективний інструмент в арсеналі практичного психолога. Це набір карток завбільшки з гральну картку або листівку, на яких зображені люди, пейзажі, тварини, предмети побуту, а також різні сюжети та абстрактні плями тощо.

Метафоричні асоціативні карти – це проективний метод роботи у психологічній і коучинговій практиці, який допомагає швидко, м’яко, максимально ефективно і, що не менш важливо, екологічно заглянути у підсвідоме і знайти там необхідні відповіді.

Ми знаємо, що наше підсвідоме спілкується з нами лише мовою образів, символів, метафор. Із цього випливає, що для того, щоб знайти відповіді за допомогою МАК, там, глибоко у нашій підсвідомості, дуже ефективно їх шукати через проекцію своїх життєвих ситуацій на образи, зображені на картинках.

З 07 по 09 червня 2023 року у приміщенні ЗДО №32 «Світоч» в межах «Літньої школи» Оксаною Дмитрюк, психологом ЦПРПП, проведено цикл тренінгів «Використання метафоричних асоціативних карт у роботі практичного психолога». Практичні психологи закладів дошкільної освіти Інна Пилип (ЗДО №32 «Світоч»), Ірина Єлісоветій (ЗДО №25 «Малюк») та Інна Федоряк (ЗДО №24 «Джерело») поділилися досвідом використання МАК у своїй професійній діяльності.

Під час тренінгового курсу учасники розглянули та проаналізували можливості використання МАК, а також удосконалили практичні навички та вміння працювати з колодами карт для дітей («Світ навколо мене», «Мама, тато і я», «Проблеми - бульбашки», «Майстер казок», «Помагайко», «Монстрики почуттів») та дорослих («Креатив 1», «Креатив 2», «Креатив 3», «Субособистості», «Дерево як метафора», «Сила часу», «Ангели Можуть»).


Зустрічі надихнули практичних психологів закладів дошкільної освіти до використання МАК під час проведення діагностичної і корекційної роботи з дітьми та консультацій з педагогами і батьками.


Центр професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради дякує Думитрюк Греті Тодорівні, директору ЗДО №32 «Світоч» за теплий прийом фахівців у закладі. Сподіваємося на подальшу співпрацю!


bottom of page