top of page

Вектор партнерства та співпраці в Новій українській школі


У кожної людини, незалежно від віку, в будь-які періоди життя є свої запити, які ведуть до змін, розвитку. 

В українській педагогічній традиції настанова на партнерство у школі міцно закорінена, але, на жаль, у більшості закладів партнерство відбувалося на папері, в цитатах провідних педагогів.  

Нова українська школа трансформує освітній процес, започатковує педагогіку партнерства, в основі якої – спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Серед головних орієнтирів Нової української школи – фокус на дитині. Він реалізується, зокрема, в створенні індивідуальних траєкторій розвитку та покращенню досвіду закладу освіти. Співпраця вчителів та батьків – важлива складова у досягненні цілей. 

Як «живий рівносторонній трикутник», учні, батьки та вчителі, які об’єднані спільними цілями та прагненнями, є зацікавленими однодумцями, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат.

Наприкінці березня на базі Чернівецького ліцею №13 відбувся семінар-практикум заступників директорів з виховної роботи на тему «Вектор партнерства та співпраці педагогів і батьків. Особливості проведення батьківських зборів в Новій українській школі»

З вітальним словом до учасників семінару-практикуму звернулася Любов Яворська, директорка Чернівецького ліцею №13.

Сільва Німіжан, консультант Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників, розпочала семінар-практикум з інтерактивної вправи «Коло єднання», налаштування на позитивну, плідну, творчу роботу, ознайомила учасників з педагогікою партнерства в український традиції та нормативно-правовими аспектами щодо організації роботи з батьками в закладах загальної середньої освіти. 

Наталія Гуглей, заступник директора з виховної роботи Чернівецького ліцею №13, поділилася досвідом партнерської співпраці педагогів і батьків у закладі, ознайомила з сучасними формами та методами роботи з батьками, проведенням по-новому батьківських зборів, відповіла на запитання учасників семінару.

Вікторія Зелінська, практичний психолог Чернівецького ліцею №13, надала дієві рекомендації щодо психології ефективної комунікації вчителів, дітей, батьків.

Голова громадської організації «Skill Hub», вчитель географії ліцею Вікторія Іваніцька, розповіла про партнерство з Міжнародними організаціями, можливість отримання безоплатної психологічної, соціальної, адаптивної підтримки в проведенні заходів. В ігровій формі ознайомила учасників семінару-практикуму з інструментами проведення батьківських зборів у Новій українській школі.

Наступний етап заходу провела Наталія Народова, класний керівник 6 класу Чернівецького ліцею №13. Це вдруге інтерактивна вправа «Коло єднання», але із визначенням свого емоційного стану. 

Сільва Німіжан, консультант Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників, об’єднала заступників з виховної роботи в три творчі групи: «Педагоги», «Учні», «Батьки» - та запропонувала створити алгоритм ефективної співпраці учасників освітнього процесу. Насамкінець Сільва Німіжан об’єднала колег у велике коло для підбиття підсумків роботи семінару, провела інтерактивну вправу «Так». 

Три кола єднання під час проведення заходу стали символом партнерської співпраці педагогів, учнів, батьків. Ми вчимося з легкістю!

Кожен учасник семінару отримав для роботи електронну версію матеріалів заходу. Наталія Гуглей і група творчих педагогів Чернівецького ліцею №13 підготували приємний сюрприз учасникам активності - «Весняні передбачення». 

Організатор семінару-практикуму, Чернівецький центр професійного розвитку педагогічних працівників, висловлює вдячність Любові Яворській – директорці Чернівецького ліцею №13, Наталії Гуглей -  заступниці директорки з виховної роботи ліцею, креативній і дружній команді педагогів  за сприяння в організації, проведенні заходу та створенні позитивної, творчої атмосфери.  












  


bottom of page