top of page

Інтерактивний урок - навчання у співпраці


Те, що я чую, я забуваю.

Те, що я бачу й чую, я трохи пам’ятаю.

Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти.

Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю,

я набуваю знань і навичок.

Коли я передаю іншим, я стаю майстром.

Саме такими словами Олена Пометун, професор Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, сформулювала кредо інтерактивного навчання, вивченню та дослідженню якого присвятила ряд своїх наукових праць. З появою цієї технології до класичної класифікації уроків додався ще один тип уроку – інтерактивний, сутність якого полягає не в передачі готової інформації з одного боку (від учителя) та пасивного її засвоєння з іншого боку (учнем), а в процесі співпраці.

Інтерактивний урок - це урок, на якому освітній процес відбувається за умови постійної, активної взаємодії всіх учнів, на якому домінуючими є співнавчання, взаємонавчання (колективне, групове, навчання у співпраці). Про переваги, недоліки, структуру такого уроку, методи та прийоми навчання для вивчення та засвоєння матеріалу під час уроку, алгоритм роботи педагога при підготовці та його проведенні говорили учителі української мови та літератури, зарубіжної літератури під час вебінарів на тему «Технологія інтерактивного уроку», які 22 та 23 квітня 2021 року провела Алла Ткач, консультант центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради.

Зворотній зв’язок з учасниками вебінару – це складання конспекту інтерактивного уроку: українська література, 9 клас: «М.В. Гоголь. Повість «Тарас Бульба». Сюжет твору. Внутрішній епічний розмах твору»; зарубіжна література, 8 клас: «М.В. Гоголь. «Ніч перед Різдвом». Народні традиції і звичаї у творі». Спочатку власні розробки уроків презентувала Алла Ткач на віртуальній дошці Padlet, а потім учасники вебінару - на онлайн-дошці Jamboard як результат групової роботи в сесійних залах ZOOM.

Інтерактивний урок – це сучасний урок, на якому створюється ситуація успіху для кожної дитини. Адже вчитися легко, коли цікаво. Цікавий урок збуджує, оживляє і спонукає до праці. Створити його - це мистецтво, яким володіє кожен учитель «Мистецтво навчати не в умінні повідомляти, а в умінні ЗБУДЖУВАТИ, БУДИТИ, ОЖИВЛЯТИ». (А.Дистерверг).


bottom of page