top of page

Червневі методичні зустрічі педагогічних спільнот


Консультанти міського центру професійного розвитку педагогічних працівників з 01 по 16 червня 2023 року провели 12 засідань міських методичних об’єднань педагогів закладів освіти. Частину засідань було проведено в онлайн-режимі, частину – очно.


Засідання міських педагогічних спільнот учителів-словесників

02, 06 червня 2023 проведено підсумкові засідання педагогічних спільнот – міських методичних об’єднань учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури та мов корінних народів ( польської мови й івриту) закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Під час онлайн-засідань керівники зазначених міських педагогічних спільнот Ірина Чифурко, учителька української мови та літератури Чернівецької ЗОШ №4, та Тетяна Мазур, учителька зарубіжної літератури Чернівецької гімназії №6, проаналізували роботу учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури, польської мови та івриту протягом 2022/2023 н.р.: результативність роботи з обдарованими учнями та залучення їх до інтелектуальних змагань різних рівнів, поширення власного педагогічного досвіду, участь у різних методичних заходах та професійних конкурсах.

Алла Ткач, консультантка ЦПРПП, підвела підсумки партнерської взаємодії міського центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради з учителями-словесниками закладів освіти Чернівецької МТГ протягом 2022/2023 н.р. Звернула увагу педагогів на проведення І сесії «Літньої школи професійного зростання 2023», яка передбачає навчання педагогів протягом червня за локальними програмами підвищення професійної компетентності, укладеними працівниками Центру.

Підсумкове засідання міського методичного об’єднання учителів румунської мови та літератури проведено 05.06.2023 року в асинхронному режимі. Педагоги румунської мови та літератури отримали для ознайомлення відеопрезентації, інформації яких познайомлять з підсумками роботи вчителів румунської мови та літератури чернівецьких закладів загальної середньої освіти з навчанням румунською мовою в 2022/2023 н.р. (Анкуца Бику, керівник міського методичного об’єднання, учителька румунської мови та літератури Чернівецького ліцею №6 ім.О.Доброго) та підсумками партнерської взаємодії міського центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради та учителів-словесників закладів загальної середньої освіти міської територіальної громади (Алла Ткач, консультантка ЦПРПП).


МО вчителів основ здоров’я, інтегрованого курсу «Пізнаємо природу»,

біології, екології та хімії

У червні в онлайн-режимі на платформі ZOOM відбулися підсумкові засідання міських методичних об'єднань: 01.06.2023 року для учителів основ здоров’я, 06.06.2023 – для вчителів інтегрованого курсу «Пізнаємо природу», 08.06.2023 – для вчителів біології, екології та хімії закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Консультант Центру Ніна Турянська проаналізувала роботу міських методичних об’єднань за 2022/2023 н.р., та результати участі учнів у різних інтелектуальних змаганнях та конкурсах. Звернула увагу на участь педагогів у різних заходах для підвищення кваліфікації, зокрема на співпрацю Центру з професійними спільнотами, про Літню школу-2023, курси підвищення кваліфікації, які можна пройти безкоштовно у різних суб’єктів підвищення кваліфікації.

Керівник методичного об'єднання вчителів основ здоров’я вчитель хімії та основ здоров’я ЗОШ №3 Діана Багрій підвела підсумки впровадження НУШ у 5-х класах «Реалізація концепції НУШ в 5 класах: очікування і реалії сьогодення».

Керівник методичного об'єднання вчителів курсу «Пізнаємо природу» вчитель біології ЗОШ №4 Тетяна Голубчик ознайомила вчителів всіх професійних спільнот з участю у проєкті з розвитку професійної орієнтації у Новій українській школі, що здійснюється за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії у межах Програми ЄС "EU4Skills: кращі навички для сучасної України «Професійна орієнтація невід’ємна частина НУШ».


МО вчителів географії та економіки

5 червня відбулося методичне об’єднання вчителів географії та економіки Чернівецької МТГ. Керівник МО, Валентина Фостій, акцентувала увагу учасників онлайн-заходу на основних досягненнях учасників професійної спільноти протягом другого семестру та 2022/2023 н.р. в цілому.

Разом з Родікою Тіміш, консультантом Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників, опрацювали нормативно-правові вимоги щодо завершення навчального року з урахуванням безпекової ситуації.

Протягом навчального року методичне об’єднання зосереджувалося на розв’язуванні методичних проблем навчання географії та економіки в сучасній українській школі і спрямовувалася на задоволення суспільного запиту щодо якісної географічної та економічної освіти.

Під час заходу учасники об’єдналися у сесійні зали з метою виявилення основних проблем щодо викладання географії на сучасному етапі та вироблення пропозицій щодо змісту заходів неформальної освіти на наступний навчальний рік.

Методичне об’єднання окреслело перспективи у розв’язанні географічних проблем, що сприятимуть розвитку нових технологій навчання та виховання учнів на уроках географії.


МО вчителів фізичної культури

06 червня в актовій залі ЗОШ №33 відбулось методичне об'єднання вчителів фізичної культури закладів загальної середньої освіти. Педагоги обговорили особливості завершення 2022/2023 н.р., підвели підсумки роботи об'єднання у цьому навчальному році, ознайомились з результатами участі школярів у міській Гімназіаді. Голова МО Микола Ніга розповів про нову «Лігу нескорених» (6 видів спорту), нагадав вчителям про особливості оцінювання учнів в 5 класах НУШ.


Методична студія заступників директорів з НВР ЗЗСО

6 червня 2023 року проведено засідання методичної студії заступників директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади під керівництвом її керівника – Анжели Морараш, заступника директора Чернівецької ЗОШ №10. Галина Артименко, координатор спільноти, консультант ЦПРПП, закцентувала увагу присутніх на нормативно-правовому регулюванні особливостей завершення 2022/2023 навчального року та підготовки до 2023/2024 н.р. Керівником методичної студії підведено підсумки роботи в 2022/2023 навчальному році.


МО вчителів предмету «Захист України»

07.06.2023 року на базі ліцею №22 відбулось підсумкове засідання методичного об’єднання вчителів предмету «Захист України». Валерій Васильєв, учитель ліцею №9, керівник методичного об’єднання професійної спільноти вчителів предмету “Захист України”, проаналізував роботу МО за 2022/2023н.р. Наталія Пшеничка, консультант ЦПРПП, ознайомила учасників з нормативно-правовими документами щодо завершення навчального року, роботою Літніх шкіл ЦПРПП. Віталій Мельничук, учитель ЗОШ №33 дав ґрунтовні роз’яснення організації та проведення Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Відбулося нагородження переможців гімназіади зі стрільби пам’яті Івана Тивоняка, директора ЗОШ №4. Кубки та грамоти учням ліцею № 4 (учитель Сергій Ковда) та ВСЛ (учитель Микола Руденко) вручили Ірина Тивоняк, заступник директора з навчально-виховної роботи ліцею №22, та Володимир Цуркан, провідний спеціаліст обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України.


МО вчителів історії та суспільних дисциплін

15 червня 2023 року відбулось засідання методичного об’єднання вчителів історії та суспільних дисциплін. Консультант ЦПРПП Олена Кучера підвела підсумки 2022/2023 навчального року для вчителів суспільних дисциплін.

Керівник методичного об’єднання Анжела Карімова виклала основні проблеми формування громадянськості школярів засобами суспільних дисциплін в умовах воєнного часу.

Молодіжний делегат України до ООН, вчитель суспільних дисциплін ліцею №10 ЧМР Микола Попадюк сформулював сучасне бачення на діяльність та перспективи ООН, та особливості викладання питань громадянської освіти, що стосуються трикутника взаємодії Україна – Європа – світ.

Вчителька суспільних дисциплін Коровійського ліцею ЧМР Світлана Герман поділилась досвідом пілотування предметів громадянської та історичної освітньої галузі НУШ в 6-х класах.

Вчителька суспільних дисциплін ЗОШ І-ІІІ ступенів №38 ЧМР Боднарюк Варвара презентувала низку сучасних освітніх програм, які допомагають сформувати "soft skills" на уроках історії та громадянської освіти.


МО керівників гуртків англійської мови ЗДО

16 червня відбулось підсумкове методичне об’єднання керівників гуртків англійської мови закладів дошкільної освіти, присвячене закінченню 2022/2023 навчального року та роботі керівника під час літньо-оздоровчого періоду. Консультант Центру, Лідія Недужко, проаналізувала роботу керівників гуртків та їх участь у різноманітних заходах за даними опитування, яке було проведено напередодні зустрічі. Лідія Недужко, ознайомила педагогів з новинками нормативно-правової бази щодо роботи закладів. Керівник гуртка, Інна Панкова, розповіла присутнім про особливості роботи керівника влітку. Також Інна запропонувала учасникам зустрічі приклади активностей, які можна використовувати в своїй роботі керівникам та поділилась власним досвідом роботи в літньо-оздоровчий період. Зустріч пройшла в дружній та невимушеній атомосфері.



bottom of page