top of page

Травневі методичні зустрічі педагогічних спільнот


Консультанти міського центру професійного розвитку педагогічних працівників з 05 по 31 травня 2023 року провели 18 засідань міських методичних об’єднань педагогів закладів освіти. Частину засідань було проведено в онлайн-режимі, частину – очно.


МО музичних керівників ЗДО

Методичне об’єднання для музичних керівників закладів дошкільної освіти відбулося 05 травня на базі ЗДО №33 «Оселя талановитих». Керівник МО Яна Романюк (ЗДО №38 «Оберіг») підбила підсумки роботи методичного об’єднання музичних керівників закладів дошкільної освіти за 2022/2023 н.р, презентувала з власного досвіту роботи рекомендації щодо ігрової діяльності на заняттях музики, а саме: «Гра – як основний вид діяльності дошкільника».

Також свій досвід роботи презентували музичний керівник Ольга Нікітіна (ЗДО №33 «Оселя талановитих») «Фасилітаційна модель взаємодії музичного керівника та вихованців при організації ігрової діяльності дошкільників на музичних заняттях та логоритмічних хвилинках».

Віолетта Палагнюк (консультант ЦПРПП) проінформувала професійні спільноти щодо проведення Літньої школи в рамках заходів ЦПРПП. Також було проведено консультацію «Як позбутися голосових затискачів із технікою Александера».


МО вихователів груп передшкільного віку ЗДО

16 травня в онлайн-режимі відбулося підсумкове засідання міського методичного об’єднання вихователів груп передшкільного віку ЗДО Чернівецької ТГ. Під час засідання консультант ЦПРПП Андріана Кравчук підвела підсумки роботи за 2022/2023 навчальний рік. Під час заходу обговорили з учасниками «STREAM–освіта дошкільнят». Сучасна освіта має бути спрямована не на подачу дітям окремих знань з різних галузей, а на їх інтеграцію. Саме за цієї умови у дошкільнят формується цілісна картина світу й здатність застосовувати нові знання та вміння у різних життєвих ситуаціях.

STREAM-освіта – новий інтеграційний підхід до розвитку, виховання і навчання дітей. Цей напрямок освіти інтегрує в собі завдання з формування в дитини загальних, наукових уявлень про світ; ознайомлення їх з інформаційно-комунікаційними технологіями; розвиток уміння експериментувати, конструювати; навчати дітей основ опрацювання змісту тексту, грамоти, математики, а також різних видів мистецтва. Тож маємо в тісному взаємозв’язку розвивати здібності дошкільників до точних та гуманітарних наук.

Консультант Центру Андріана Кравчук ознайомила спільноту з методичними рекомендаціями МОН «Організація освітнього процесу в закладах дошкільної освіти в літній період в умовах воєнного стану», висвітлила питання щодо планування освітнього процесу в літній період, щодо безпеки життєдіяльності в реаліях сьогодення та організації ігрової діяльності в літньо-оздоровчий період, а також проінформувала професійну спільноту щодо проведення «Літньої школи».


МО вихователів груп раннього віку ЗДО

24.05.2023 року в онлайн-режимі відбулося засідання методичного об’єднання вихователів груп раннього віку. Під час засідання Андріана Кравчук, консультант ЦПРПП, підвела підсумки роботи за 2022/2023 навчальний рік. Керівник МО вихователь-методист ЗДО №33 Богдана Стець-Максимюк, під час заходу акцентувала увагу на «Формуванні мовлення у дітей раннього віку», а також представила педагогам-дошкільникам розроблену картотеку дидактичних ігор з мовленнєвого розвитку дітей раннього віку.

Консультант Центру Андріана Кравчук ознайомила спільноту з методичними рекомендаціями МОН «Організація освітнього процесу в закладах дошкільної освіти в літній період в умовах воєнного стану», висвітлила питання щодо планування освітнього процесу в літній період, щодо безпеки життєдіяльності в реаліях сьогодення та організації ігрової діяльності в літньо-оздоровчий період, а також проінформувала професійну спільноту щодо проведення «Літньої школи».


МО вчителів іноземних мов

26 травня відбулось підсумкове методичне об’єднання вчителів іноземних мов, присвячене закінченню 2022/2023 навчального року. Голова методичного об’єднання вчителів англійської мови, Олеся Гуменюк, проаналізувала роботу вчителів з предмету та їх участь у різноманітних заходах за даними опитування, яке було проведено напередодні зустрічі. Консультант Центру, Лідія Недужко, ознайомила педагогів з нормативно-правовою базою щодо завершення поточного навчального року. Консультант звернула увагу вчителів французької мови на лист про стажування у Польщі. Також було зазначено про організацію літніх таборів і Лідія Михайлівна продемонструвала свій блог, на якому є вкладка з методичними рекомендаціями, зразком планування та матеріалами для використання в роботі літнього мовного табору. Зустріч пройшла в дружній та невимушеній атмосфері.


МО вчителів математики, інформатики, фізики та астрономії

29-31 травня 2022 року в онлайн-режимі на платформі ZOOM відбулися підсумкові засідання міських методичних об'єднань учителів математики, інформатики та фізики закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Проаналізували роботу міських методичних об’єднань за 2022/2023 н.р. та результати участі учнів закладів загальної середньої освіти Чернівецької ТГ у різних інтелектуальних змаганнях Юлія Андрух, керівник міського методичного об'єднання учителів математики, вчитель багатопрофільного ліцею №4, Кристина Паращук, керівник міського методичного об'єднання вчителів інформатики, вчитель ліцею №10 та Наталія Олексієвич, керівник міського методичного об'єднання вчителів фізики та астрономії, вчитель ліцею №5 «Оріяна».

Під час свого виступу Інна Терлецька, консультант ЦПРПП, звернула особливу увагу на участь педагогів у різних заходах для підвищення своєї професійної діяльності, зокрема на співпрацю Центру з професійними спільнотами вчителів математики, інформатики і фізики, про сертифікацію-2023 для вчителів математики. Про Літню школу олімпіадного програмування для учнів 8-11 класів повідомив Василь Косован, вчитель інформатики ліцею №1 математичного та економічного профілів.

На завершення засідання учителі були повідомлені про заходи, які проводить ЦПРПП в рамках Літньої школи-2023 та про курси підвищення кваліфікації, які можна пройти безкоштовно у різних суб’єктів підвищення кваліфікації.


МО інструкторів з фізичного виховання ЗДО

30 травня для інструкторів з фізичного виховання закладів дошкільної освіти було проведено підсумкове засідання методичного об’єднання. Керівник МО Марія Забірко (ЗДО №10 «Попелюшка») презентувала учасникам професійної спільноти практичну роботу з дітьми старшого дошкільного віку – нетрадиційне заняття-подорож з елементами оздоровлення «Подорожуємо Україною». Також з колегами попрактикувалися щодо елементів йоги для профілактики постави.

В свою чергу консультант ЦПРПП Віолетта Палагнюк проінформувала професійну спільноту щодо проведення 3-го заняття з фізкультури відповідно до наказу МОН №466 від 20.04.2015 р., листа МОН №1/9-456 від 02.09.2016 р. «Щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільних навчальних закладах» та освітньої програми «Дитина».


Управлінська студія директорів ЗЗСО

31 травня 2023 року проведено засідання управлінської студії директорів закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади під керівництвом її керівника – Уляни Лєгусової, директорки Чернівецького ліцею №19 ім. Ольги Кобилянської. На формуванні освітньої програми закладу загальної середньої освіти та здійсненні контролю за її виконанням, на ключових питаннях завершення навчального року закцентувала увагу керівників ЗЗСО Олена Григор’єва, заступник начальника управління, начальник відділу інституційного аудиту позапланових перевірок управління Державної служби якості освіти в Чернівецькій області. На завершення засідання Уляною Лєгусовою підведено підсумки роботи студії в навчальному році.


МО вчителів мистецтва

31 травня відбулося підсумкове онлайн-засідання методичного об’єднання вчителів мистецтва. Алла Зубчук (ліцей №10), керівник МО вчителів мистецтва, провела аналіз роботи МО за 2022/2023н.р. Костянтин Скутар (Коровійський ліцей) поділився з колегами досвідом роботи щодо особливостей викладання інтегрованого курсу «Мистецтво» в пілотних 6–х класах НУШ.

Віолетта Палагнюк (консультант ЦПРПП) проінформувала професійну спільноту щодо методичних рекомендацій відповідно до наказу МОН №563 від 15.05.2023 р. «Про затвердження методичних рекомендацій щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні».


МО вчителів трудового навчання та технології

31 травня відбулося підсумкове онлайн-засідання методичного об’єднання вчителів трудового навчання/технології. Юрій Палій (ЗОШ №38), керівник МО, ознайомив учасників щодо особливостей викладання предмету Технології в 5-х класах НУШ (хлопці) та Наталя Труфин (ліцей №17) також ознайомила учасників щодо особливостей викладання предмету Технології в 5-х класах НУШ (дівчата). Мирон Палійчук (БЛОД) проінформував професійну спільноту щодо підсумків міської виставки науково-технічної творчості «Наш пошук і творчість, тобі Україно». Підсумки проведення II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання підсумували Леонід Марцісь (ЗОШ №37) та Марина Харитон (гімназія №6 «Берегиня»).

Віолетта Палагнюк (консультант ЦПРПП) проінформувала професійну спільноту щодо методичних рекомендацій відповідно до наказу МОН №563 від 15.05.2023 р. «Про затвердження методичних рекомендацій щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні».


МО практичних психологів та соціальних педагогів ЗЗСО

31 травня 2023 року відбулося засідання методичного об’єднання практичних психологів і соціальних педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Під час засідання Оксана Дмитрюк, психолог ЦПРПП, підвела підсумки роботи психологічної служби ЗЗСО, ЗПО за 2022/2023 навчальний рік.

Ольга Вайнбендер, практичний психолог ліцею №17 «Успіх», голова методичного об’єднання, обговорила з учасниками особливості проведення моніторингових досліджень процесу адаптації здобувачів освіти протягом навчального року.

Ірина Ленковська, практичний психолог МЦНТТУМ, презентувала збірку ігор та вправ для використання практичними психологами закладів освіти в роботі з дітьми дошкільного та шкільного віку «Ігри та вправи, які допоможуть емоційно стабілізуватися під час війни». Представлені матеріали схвалені та рекомендовані до використання в роботі обласною Експертною комісією науково-методичного центру практичної психології та соціальної роботи ІППОЧО.

Станіслав Житарюк, соціальний педагог ліцею №18, поділився досвідом використання карткової ігрової методики «Коло безпеки» (ігри фахівці психологічної служби отримали у травні 2023 року безкоштовно від ГО «Волонтер» за ініціативи та організації Оксани Дмитрюк, психолога ЦПРПП).

Ірина Русу, соціальний педагог та Сніжана Гузик, практичний психолог ЗОШ №4, обговорили питання співпраці практичного психолога і соціального педагога закладу загальної середньої освіти.


МО практичних психологів ЗДО

31 травня 2023 року відбулося засідання методичного об’єднання практичних психологів закладів дошкільної освіти. Під час засідання Оксана Дмитрюк, психолог ЦПРПП, підвела підсумки роботи психологічної служби ЗДО за 2022/2023 навчальний рік.

Інна Федоряк, практичний психолог ЗДО №24 «Джерело», голова методичного об’єднання, обговорила з учасниками питання взаємодії практичного психолога з командою супроводу під час роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, а також поділилася досвідом використання карткової ігрової методики «Коло безпеки» (ігри практичні психологи отримали у травні 2023 року безкоштовно від ГО «Волонтер» за ініціативи та організації Оксани Дмитрюк, психолога ЦПРПП).

Під час зустрічі фахівці ініціювали створення творчої групи у 2023/2024 навчальному році.


МО вихователів-методистів ЗДО

На засіданні підсумкового методичного об’єднання вихователів-методистів закладів дошкільної освіти Чернівецької міської територіальної громади, яким упродовж навчального року керувала Наталія Відман, вихователь-методист ДНЗ №41 Центру розвитку дитини «Пізнайко» Чернівецької міської ради, розглянуто наступні питання порядку денного: «Огляд новин нормативно-правової бази в галузі дошкільної освіти» (Галина Артименко, консультант ЦПРПП), «Освіта й піклування». Інноваційна система освіти дітей раннього та дошкільного віку» (Діана Ісопенко, вихователь-методист ЗДО №19 «Барвінок»); «Упровадження нових форм в роботі з дошкільнятами та їх батьками» (Наталія Угорська, вихователь-методист ЗДО №24 «Джерело»). Наталія Відман підвела підсумки роботи методичної спільноти за 2022/2023 навчальний рік.

bottom of page