top of page

Створення навчальної програми на основі модельної навчальної програми


З 2022 року п'ятикласники по всій країні розпочнуть навчатися за новим Держстандартом базової середньої освіти за реформою "Нова українська школа". Перед педагогами виникає багато викликів та запитань.

Саме для відповіді на питання педагогів щодо створення навчальної програми було проведено 11 травня 2022 року онлайн-консультацію «Створення навчальної програми на основі модельної навчальної програми» на платформі Google Meet для вчителів музичного мистецтва та вчителів образотворчого мистецтва, які будуть викладати інтегрований курс «Мистецтво» з вересня 2022 року в закладах загальної середньої освіти.

Навчальна програма – це нормативний документ, який окреслює коло основних знань, умінь і навичок, які підлягають засвоєнню з кожного окремо взятого предмету. Щоб укласти навчальну програму, потрібно ознайомитися з новим Державним стандартом базової середньої освіти та з модельними навчальними програмами «Мистецтво. 5-6 класи» (інтегрований курс), «Музичне мистецтво. 5-6 класи». Ще важливим чинником є підбір підручників, які створені на основі модельних навчальних програм.

Під час онлайн-консультації було детально роз’яснено, обговорено, якими шляхами створюється навчальна програма, які вимоги до створення навчальної програми (деталізація тем, деталізація очікуваних результатів за темами, конкретизація та упорядкування видів навчальної діяльності до кожної теми).

Отож, модельна програма – це певний зразок, у відповідності до якого, складають навчальну програму. Навчальна програма має опиратися на новий Державний стандарт.

Все буде Україна!


bottom of page