top of page

Ситуація успіху – трамплін до самовираження дитини


Позитивні емоції стимулюють пізнавальну активність. Одна з таких емоцій — відчуття успіху. Поясніть дитині, що успіх обов’язково прийде, якщо докласти певних зусиль, адже задарма у житті нічого не дається. Успіх — це не везіння, а результат розвитку та активних дій, які поступово наближають до мети.

Ситуації успіху для дітей на занятті створює педагог: заохочує їхній розвиток, прокладає доріжку до успішного результату діяльності, допомагає відчути радість. Якщо дитина неодноразово переживає такі відчуття, то вивільняє свої приховані можливості, реалізує духовні сили, творчий потенціал.

Відчувши успіх, дитина захоче пережити його знову, почне сама прагнути досягати нових вершин. Задоволення від результатів своєї діяльності надасть упевненості у власних силах, позитивно вплине на взаємини в дитячому колективі. Якщо дитина зростатиме в таких умовах, у неї сформується стійка потреба саморозвиватися, проявляти творчі здібності. У майбутньому це стане передумовою, зокрема, і для якісної самоосвіти.

Як створити ситуацію успіху на музичному занятті? У яких видах діяльності це вдасться найоптимальніше? Отримати відповіді на питання педагоги мали змогу 13 квітня 2022 року під час проведення онлайн-консультації «Ситуація успіху – трамплін до самовираження дитини» на платформі Google Meet для музичних керівників, керівників гуртків мистецького напряму закладів дошкільної освіти.

Саме музика займає особливе місце у формуванні успішної особистості в дошкільний період. Завдяки ній дитина може заявити про себе як про особистість, про багатство своїх почуттів та силу творчої енергії. Часто дитина, яка не проявляє себе на заняттях з малювання, розвитку мовлення, математики чи конструювання, може розкритися в музичній діяльності.

Все буде Україна!


bottom of page