top of page

Роль бібліотеки в розвитку літературного краєзнавства


Літературне краєзнавство – це один із шляхів формування в учнівської молоді духовних цінностей українського народу, зокрема любові до мистецтва художнього слова. Воно служить засобом поглиблення знань з літератури рідного краю, сприяє вихованню національної самосвідомості. Неабияку роль у цьому відіграє й бібліотека як інформаційно-ресурсний центр, що здійснює інформаційне та методичне забезпечення освітнього процесу.

22 листопада 2022 року на базі Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського відбулося друге засідання міської педагогічної майстерні вчителів української мови та літератури Чернівецької міської територіальної громади «Література рідного краю. Минуле – сучасне - вічність: талановиті письменники Буковини», організоване й проведене Аллою Ткач, консультантом ЦПРПП, та Зоряною Косташ, учителем-словесником Чернівецького ліцею №10, керівником педмайстерні. Тема засідання – «Роль бібліотеки в розвитку літературного краєзнавства».

За словами організаторів, бібліотека є скарбницею інформації, яка сприяє гармонійному розвитку особистості, розвиває прагнення до пошуку інформації, свідомого осмислення інформаційних джерел, формування навичок систематизації та аналізу, особливої оцінки. А ще – це надійний помічник учителя в організації освітнього процесу. Доказом цього стала презентація директоркою бібліотеки Олександрою Щербанюк проєкта «Література рідного краю на допомогу шкільній програмі: 5-11 класи».

Друга частина засідання була присвячена 105-ій річниці від дня народження Михайла Івасюка, славнозвісного буковинського митця слова, фольклориста, літературознавця, педагога: це зустріч з науковцями Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича та поетичний флешмоб.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ЧНУ імені Ю.Федьковича Василь Костик висвітлив маловідомі факти, цікавинки про Михайла Івасюка, розкрив його як фольклориста (Михайлом Григоровичем зібрано і видано окремими книжками казки нашого краю). Зацікавила учасників зібрання розповідь про те, як доля звела Ірину Вільде з родиною Івасюків, наскільки високо письменниця оцінювала талант Михайла Івасюка.

Крізь призму феномена self-made man (людини, яка зробила себе сама) розкрила Михайла Івасюка Світлана Вардеванян - літературна критикиня, кандидатка філологічних наук, викладачка кафедри української літератури ЧНУ імені Ю.Федьковича. Світлана Іванівна наголосила на актуальності творів автора, необхідності нового прочитання його романів «Вирок» та «У царстві вертухаїв»; підкреслила, що збірка «Монолог перед обличчям сина» може стати твором-взірцем виховання дітей із високими духовними цінностями.

Завершилося засідання засідання поетичним флешмобом «Крихти з робочого столу» за творчістю Михайла Івасюка. Вчителі та учні читали його поезії, представили свої відеозаписи читання, смакували словом Михайла Григоровича.

Приємною несподіванкою для учасників засідання став подарунок від Муніципальної бібліотеки – книга Тамари Севернюк «Відчайдушне життя».


bottom of page