top of page

Педагогічний фестиваль "Дошкілля – територія креативних педагогів" Level 2


«Те, що ви робите, має значення,

і ви повинні вирішити, яку різницю ви хочете змінити»

Джейн Гудол

Яким же повинен бути сучасний професійний педагог? Сучасний педагог — це вже не гуру-транслятор нових знань. Це фактично наставник, який вміє організувати процес пізнання. Не просто процес навчання чогось, а саме процес пізнання, який включає висування гіпотез. Дитина повинна вчитися ставити запитання і проявляти свій інтерес та допитливість. Сучасний педагог повинен не лише давати знання, а й допомагати розвивати життєві вміння, а саме: уміння вчитися, критично мислити, вирішувати проблеми, працювати у команді, уміти спілкуватися і взаємодіяти, працювати та обробляти інформацію, бути креативним і мобільним тощо. Розвиток таких життєвих умінь має наскрізний характер та є основою для формування ключових компетентностей особистості.

Державний стандарт дошкільної освіти готовий відкрити свої двері для компетентних, комунікативних, інформаційно грамотних, вмотивованих, креативних, відкритих до нових змін педагогів. Педагогів, які будуть готові допомагати вихованцям розвивати життєві вміння, навички та компетентності.

Відповідно, заклад дошкільної освіти має працювати з допитливістю, як якоюсь частиною людської природи. З одного боку, педагог допомагає розвинути допитливість, з іншого — спрямувати її для вирішення суттєвих проблем, які мають високу ціну у суспільстві та у світі.

Нові зміни в освіті роблять дуже актуальною проблему професійного розвитку педагога, тому що саме підвищення професійної майстерності виведе нашу країну на новий рівень здобуття якісної освіти.

Щоб вивести професійний розвиток педагогів на новий рівень було організовано та проведено 03-04 липня 2023 року педагогічний фестиваль «Дошкілля – територія креативних педагогів» Level 2 в рамках Літньої школи ЦПРПП на базі закладу дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №41 «Пізнайко» для педагогів закладів дошкільної освіти Чернівецької міської територіальної громади.

«Дошкілля – територія креативних педагогів» Level 2 – це своєрідний простір для обговорення найбільш важливих педагогічних здобутків і аналіз практичних рішень у сфері дошкільної освіти. Можливість почерпнути для себе нові ідеї, зарядитися натхненням від спікерів та колег, перейняти найкращі розробки і поділитися своїми відкриттями.

Фестиваль працював протягом двох днів, де педагоги мали змогу ознайомитися із сучасними технологіями, інноваціями, методиками, прийомами, техніками, новими ідеями. Свій досвід роботи представляли 14 спікерів в 10 педагогічних майстернях та 2 дискусійних панелях.

День перший:

  • Олександра КРАСНОВА (вчитель-реабілітолог, ІРЦ №2) «Корекційна робота із дітьми з розладами аутистичного спектру»

  • Наталія УГОРСЬКА (вихователь-методист, ЗДО №24 «Джерело») «Використання методу проєктів для розвитку дошкільнят»

  • Лариса ПОПОВИЧ (вчитель-логопед, ЗДО №3 «Веселка») «З чого почати? Робота з немовленнєвими дітками»

  • Олександра ЦИБАНЮК (інструктор з фізичної культури, ЗДО №48 «Гніздечко») «Авторська адаптація ідеї танцювально-ігрової гімнастики в сучасних закладах дошкільної освіти»

  • Христина ПОП'ЮК (вихователь, ЗДО №8 «ДивоСад») «Мандрівка LEGO-ландією»

  • Тетяна ВОВК (музичний керівник, ЗДО №54 «Зернятко») «З Музикою до Успіху» (інноваційні методи навчання, інтегрований підхід, виготовлення музичних посібників).

День другий:

  • Світлана ПРОДАНЮК (практичний психолог, ІРЦ №4) «Корекційна робота з дітьми з РАС в умовах інклюзивного навчання»

  • Лілія ДОНСЬКА та Лілія ПИНДИК (керівники гуртків англійської та польської мови, ЗДО №25 «Малюк») «Впровадження багатомовної освіти в умовах ЗДО»

  • Ірина МИХАЙЛЮК (директор, вчитель-логопед, ЗДО №37 «МовоЗнайко») «Здоров’язберігаючі технології у корекційній роботі логопеда» (психогімнастика, дихальна гімнастика, самомасаж, елементи кінезології та ерготерапії, хвилинки релаксації)

  • Любов КУШНІРЮК та Лідія СОРОХАН (інструктор з фізичної культури та вихователь, ЗДО №41 «Пізнайко») «Формування координаційних здібностей, як найважливіший чинник зміцнення здоров’я та фізичного розвитку дошкільників»

  • Руслана КЛИМ (музичний керівник, ЗДО №2 «Посмішка») «BAPNE & Body percussion – інноваційні методи та прийоми, що сприяють ритмічному та загальному розвитку дитини»

  • Альона ЖУКОВСЬКА (вихователь, ЗДО №35 «Веснянка») «Експериментальна діяльність дошкільнят – вчимося мислити сміливо» (пошуково-дослідницька діяльність).

Як можна охарактеризувати роботу Фестиваля? Отже, було: цікаво, змістовно, інноваційно, практично, енергійно, натхненно, креативно, творчо, драйвово, неординарно, емоційно, шалено (в хорошому розумінні).

Інноваційна професійна діяльність навчає педагогів бачити пріоритетні напрями розвитку освіти, шукати власні шляхи і способи розв’язання актуальних педагогічних проблем, виявляти ініціативу, ухвалювати нестандартні педагогічні рішення: сприяє формуванню професійних умінь творчого спрямування; допомагає педагогу отримати задоволення від професійної діяльності, надає відчуття самоцінності та самореалізації у професії. Вона переконує педагогів, що для створення нового і руху вперед важливо ніколи не зупинятись у власному професійному пошуку.

І на останок:

Бути зайнятим і бути продуктивним - це дві різні речі.

Бути щасливим і бути успішним - це дві різні речі.

Успіхів вам колеги у вашій професійній діяльності!







bottom of page