top of page

Особливості проведення ЗНО з української мови, української мови та літератури в 2021/2022 н.р.


Зовнішнє незалежне оцінювання - ефективна система оцінювання навчальних досягнень учнів, яка дозволяє провести державну підсумкову атестацію для здобувачів повної загальної середньої освіти та відкриває його учасникам дорогу для вступу у вищі навчальні заклади. Кожен предмет, винесений на ЗНО, має свої особливості проведення. Під час консультації, проведеної 17 грудня 2021 року, Алла Ткач, консультантка центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, обговорила з учителями-філологами Чернівецької міської територіальної громади особливості проведення ЗНО-2022 з української мови, української мови та літератури. Прокоментувала нормативну базу, яка забезпечує його проведення, ознайомила з календарним планом, загальними характеристиками сертифікаційних робіт з української мови, української мови та літератури, схемами нарахування балів за виконання завдань різних видів, критеріями оцінювання завдань відкритої форми з короткою письмовою та розгорнутою відповідями. Звернула увагу на типові помилки, яких найбільше допускають учасники ЗНО під час написання власного висловлення.

Алла Ткач зауважила, що в Умовах прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році є перелік спеціальностей, на які необхідні сертифікати ЗНО з української мови та літератури, про що обов’язково мають знати здобувачі повної загальної середньої освіти, реєструючись на проходження незалежного оцінювання.

Звернула увагу на проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання-2022 та залучення учнів до участі в ньому. Адже це свого роду навчальний урок, який сприяє організації власного "Я" кожного учасника/ кожної учасниці під час складання основної чи додаткової сесій ЗНО.

Під час консультації Алла Ткач презентувала «Путівник учасника ЗНО», розроблений Українським центром оцінювання якості освіти. Саме в ньому, за словами розробника, можна знайти відповіді на запитання, які можуть виникнути в учасників ЗНО «до, під час або після тестування».


bottom of page