top of page

Місяць цифрової грамотності


Міністерство цифрової трансформації України оголосило листопад 2021 року місяцем цифрової грамотності. Це масштабна інформаційна кампанія, яка мала надихнути українців на навчання цифровим навичкам, адже 53% українців володіють цифровою грамотністю нижче базового рівня.

Центр професійного розвитку педагогічних працівників долучився до ініціативи Міністерства цифрової трансформації України і провів ряд консультацій та заходів неформальної освіти для підвищення цифрової грамотності педагогічних працівників закладів освіти Чернівецької територіальної громади:

· 06.10.2021 – консультація «Застосунки Google Classroom та інтерактивна дошка Google Jamboard у роботі заступника, методиста, зав. відділом закладу позашкільної освіти»

· 19.10.2021 – консультація «Правила пошуку інформації в інтернеті»

· 05.11.2021 – консультація «Дія.Цифрова освіта. «Цифрограм для вчителів – проходимо разом»

· 26.11.2021 – вебінар «Робота з даними в Microsoft Excel»

· 29.11.2021 – вебінар «Створення та використання блогу в професійній діяльності педагога».


У травні 2021 року Міністерство цифрової трансформації України у співпраці з Міністерством освіти і науки України запустило на порталі «Дія.Цифрова освіта» національний тест на цифрову грамотність «Цифрограм для вчителів», щоб кожен учитель міг оцінити власний рівень цифрової грамотності та вдосконалити цифрові навички. «Цифрограм для вчителів» оцінює 21 професійну цифрову компетенцію, що згруповані у 5 сфер:

• учитель у цифровому суспільстві (5 компетенцій);

• професійний розвиток (4 компетенції);

• використання та аналіз цифрових ресурсів (4 компетенції);

• навчання та оцінювання учнів (5 компетенцій);

• розвиток цифрової компетентності учнів (3 компетенції).

Консультанти Центру пройшли тестування на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта і отримали електронні сертифікати «Цифрограм для вчителів». Також консультанти пройшли онлайн-тестування «Колесо цифрових компетенцій» на платформі https://digital-competence.eu/. Мета «Колеса цифрових компетенцій» – надати огляд того, які цифрові компетенції існують і які необхідно покращити, а також конкретне натхнення для того, як покращити найбільш релевантні цифрові компетенції, адже цифрова компетенція - одна з восьми основних компетенцій для навчання протягом усього життя.

bottom of page