top of page

Методична студія для вчителів предметів мовно-літературної галузі


Сьогодні освітня галузь знаходиться на 2-му етапі реалізації Концепції нової української школи, який передбачає організацію навчання в 5-х класах з 01 вересня 2022 року за новим Державним стандартом базової середньої освіти. Для його здійснення перед педагогами постали нові виклики: вибір модельних навчальних програм та підручників до них, розробка навчальних програм на основі вибраних модельних.

Під час методичних студій, проведених 21-22 лютого 2022 року для учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури, мов національних меншин та корінних народів, педагоги зазначених категорій мали можливість ще раз попрацювати з модельними навчальними програмами, оглянути відповідні підручники.

Організатор та модератор онлайн-заходу – Алла Ткач, консультант центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради.

Основні аспекти навчальних програм з української мови розкрила Олена Божик, учителька української мови та літератури ліцею №13, з української літератури – Ірина Чифурко, керівник міського МО учителів української, учителька ЗОШ №4, із зарубіжної літератури – учителі зарубіжної літератури Оксана Пенюк, керівник міського МО учителів зарубіжної літератури та мов корінних народів (ліцей №15), Тетяна Бачук (ЗОШ №16) та Ірина Романюк-Балан (ЗОШ №20).

Алла Ткач представила короткий огляд підручників з предметів мовно-літературної галузі, відзначила, що кожен з них - це багатий методичний кейс, практичний порадник для вчителя-словесника, який допоможе в організації вивчення навчального матеріалу з учнями. Звернула увагу на спільні та відмінні риси між модельною та навчальними програмами, на важливі аспекти створення навчальних програм на основі модельних.

«І вибір програми, і вибір підручника – це важлива справа. Кожен заклад із запропонованих програм вибирає ту, яка, на його думку, є кращою, зміст навчального матеріалу якої є доступнішим для сприйняття та засвоєння учнями. Зробіть правильний вибір!», - зазначила Алла Ткач, завершуючи методичні онлайн-заходи.

bottom of page