top of page

Зустрічі професійних спільнот педагогів у серпні 2021 року


Консультанти міського центру професійного розвитку педагогічних працівників провели серпневі зустрічі професійних вчительських спільнот.


МО учителів української мови та літератури,

зарубіжної літератури, мов нац.меншин та корінних народів

Під час засідань міських методичних об’єднань учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури, румунської мови та літератури, польської мови та івриту, які відбулися 25 серпня 2021 року в режимі онлайн, консультантка Алла Ткач звернула увагу всіх присутніх на нормативно-правову базу щодо організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти в 2021/2022 н.р. (прокоментувала основні листи, накази МОН України, постанови Кабінету Міністрів), наголосила на співпраці центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради з педагогами закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади (ознайомила з проєктом плану роботи Центру з учителями зазначених вище фахів, укладеного на основі результатів опитування педагогів ЗЗСО Чернівецької МТГ), ознайомила з новинками методичної літератури.

Керівники міських методичних об’єднань Ірина Чифурко, Оксана Пенюк, Анкуца Бику розкрили особливості організації викладання української мови та літератури, зарубіжної літератури, румунської мови та літератури, польської мови та івриту в 2021/2022 н.р.

Родзинкою серпневої зустрічі став виступ учительки української мови та літератури Хотинської ЗОШ№5 Тамари Цимбалюк, переможниці ІІ туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2021» в номінації «Українська мова та література». Тамара Василівна із задоволенням прийняла запрошення взяти участь у засіданнях методичних об’єднань і представила своє електронне портфоліо, яке може слугувати зразком для створення педагогами "власних педагогічних брендів".


МО учителів математики та інформатики

Засідання міських методичних об’єднань учителів математики та інформатики координувала консультантка Центру Інна Терлецька. Основні питання, які було обговорено, - це організація освітнього процесу в 2021/2022 н.р., рекомендації щодо викладання математики та інформатики у новому навчальному році, особливості проведення ЗНО/ДПА з математики в 2022 році, співпраця центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради з педагогами закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Керівник міського методичного об’єднання учителів математики Юлія Андрух познайомила педагогів з основними аспектами впровадження Концепції НУШ у базовій середній освіті, а керівник міського методичного об’єднання учителів інформатики Кристина Паращук звернула увагу на вимоги до оформлення та ведення документації в кабінеті інформатики.

Для учителів, які викладають інформатику у початковій школі, Інна Дмитрівна провела консультацію, на якій ознайомила з нормативною базою та основними аспектами викладання інформатики в НУШ: навчально-методичним забезпеченням, новими методичними рекомендаціями щодо оцінювання результатів навчання та корисними посиланнями на різні ресурси.


МО учителів географії

На початку вересня на базі Чернівецької СЗОШ №6 фізико-математичного профілю відбулося засідання методичного об’єднання вчителів географії закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади. Метою першої зустрічі професійної спільноти вчителів географії громади, організованою спільно консультанткою Центру Родікою Тіміш та керівником методичного об’єднання вчителів географії, вчителем географії ЗОШ №28, спеціалістом вищої категорії, вчителем-методистом, заслуженим вчителем України, Валентиною Фостій, було окреслено основні кроки щодо сприяння ефективному інформаційному, науковому та методичному супроводу професійного розвитку педагогічних кадрів протягом навчального року як шляху до успішного реформування та модернізації системи освіти. До роботи методичного об’єднання долучилися науковці, викладачі та педагоги громади, зокрема, Мирослав Заячук, декан географічного факультету, доцент, доктор географічних наук ЧНУ, Валентина Юзькова, доцент кафедри методики викладання природничо-математичних дисциплін ІППОЧО, Наталія Катан, завідуюча природничо-екологічним відділом МЦЕНТУМ, Ярослава Лукащук, вчитель географії ліцею №9, спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист.


МО учителів музичного мистецтва та образотворчого мистецтва

26 серпня для вчителів музичного мистецтва та образотворчого мистецтва ЗЗСО було проведено онлайн-засідання на тему «Організація роботи педагогів художньо-естетичного циклу в закладах загальної середньої освіти на 2021/2022н.р.». Керівники вищезазначених міських методичних об’єднань Алла Зубчук та Марина Харитон ознайомили учасників професійних спільнот зі змінами в нормативно-правових документах, обговорили планування, навчальні програми, електронні підручники, проведення конкурсів міського та обласного рівнів. З позитивними емоціями педагоги рушили в навчальний рік!


МО фахівців психологічної служби ЗЗСО, ЗПО

25 серпня 2021 року відбулося засідання методичного об’єднання практичних психологів і соціальних педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти на тему «Організація роботи практичних психологів і соціальних педагогів ЗЗСО, ЗПО у 2021/2022 н.р.». Під час заходу психолог Центру Оксана Дмитрюк обговорила з учасниками засідання питання ведення документації, організації та планування роботи на 2021/2022 н.р. Керівник методичного об’єднання Ольга Пашкова ознайомила фахівців з листом МОНУ «Про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти у 2021/2022 н.р.» та «Методичними рекомендаціями ІППОЧО щодо особливостей психологічного та соціально-педагогічного супроводу освітнього процесу у 2021/2022 н.р.».


МО фахівців психологічної служби ЗДО

25 серпня 2021 року відбулося засідання методичного об’єднання практичних психологів і соціальних педагогів закладів дошкільної освіти на тему «Організація роботи практичних психологів і соціальних педагогів ЗДО у 2021/2022 н.р.». Психолог ЦПРПП Оксана Дмитрюк обговорила з учасниками засідання питання ведення документації, організації та планування роботи на 2021/2022 н.р. Керівник методичного об’єднання Інна Федоряк ознайомила фахівців з листом МОНУ «Про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти у 2021/2022 н.р.» та «Методичними рекомендаціями ІППОЧО щодо особливостей психологічного та соціально-педагогічного супроводу освітнього процесу у 2021/2022 н.р.».


МО учителів предмету "Захист України"

26 вересня на базі ліцею № 6 ім. Олександра Доброго відбулось методичне об’єднання вчителів предмету «Захист України». В обговоренні питання «Особливості організації освітнього процесу з предмету «Захист України» взяли участь: Валерій Васильєв, учитель ліцею №9, керівник методичного об’єднання; Валерій Мазуренко, учитель ліцею №6; Леонід Марціс, учитель ЗОШ №37; Микола Чміль, учитель ЗОШ №4; Олександр Грикаловський, майор, начальник штабу бригади територіальної оборони; Юрій Коноплянко, методист НМЦ виховної роботи та позашкільної освіти ІППОЧО; Галина Прокопик, консультант Центру.


МО учителів фізичної культури

27 вересня проведено засідання міського методичного об’єднання вчителів фізичної культури. Під час онлайн-зустрічі вчитель ліцею №5 «Оріяна», керівник методичного об’єднання вчителів фізичної культури Наталія Сокол ознайомила присутніх з методичними рекомендаціями щодо викладання предмету, оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів. Про фізичну культуру як навчальний предмет виступив Микола Ніга, вчитель ЗОШ №25. Консультант ЦПРПП Галина Прокопик акцентувала увагу присутніх на нових документах в галузі освіти, участі педагогів в освітньому онлайн-проєкті «Виграй «Посилку успіху» для своєї школи», конкурсі для вчителів-новаторів з фізичної культури 2021. У засіданні методичного об’єднання взяв участь начальник обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Корнелій Жукотинський.


МО учителів-логопедів ЗДО

26 серпня 2021 року відбулося міське методичне об'єднання вчителів-логопедів закладів дошкільної освіти. Під час онлайн-зустрічі вчитель-логопед ДНЗ№41 Ольга Грежук презентувала «Здоров’язберігаючі технології в роботі з дітьми-логопатами». Керівник даного міського методичного об’єднання вчитель-логопед ДНЗ №46 Марія Мазуряк висвітлила особливості планування корекційно-відновлювальної роботи в ДНЗ, дотримання норм морально-етичного спілкування та дотримання санітарних норм в умовах карантинних обмежень. Консультант ЦПРПП Юлія Гуменюк ознайомила педагогів з нормативно-правовими документами, які регламентують питання навчання дітей з ООП у закладах дошкільної освіти в 2021/2022 н.р. У засіданні також взяла участь директорка КУ ЧМІРЦ№1 Наход Наталія, яка розкрила зміни в проведенні комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини та висновку про її проведення.


МО асистентів учителів

27 серпня 2021 року проведено засідання міського методичного об’єднання асистентів вчителів закладів загальної середньої освіти. Голова методичного об’єднання асистент вчителя СЗОШ №22 Олена Побережна нагадала педагогам перелік обов’язкової документації. Директорка КУ ЧМІРЦ №1 Наталія Наход розкрила зміни щодо проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, а дефектолог КУ ЧМІРЦ № 1 Олеся Ткачук ознайомила з особливостями складання навчальних планів для дітей з ООП у 2021/2022 н.р. Консультант Центру Юлія Гуменюк ознайомила педагогів з нормативно-правовими документами, які регламентують питання навчання дітей з ООП у ЗЗСО та з переліком навчальної літератури і навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання у навчальному процесі у 2021/2022 н.р.


МО учителів біології та хімії

Засідання методичного об’єднання вчителів біології та хімії відбулося 2 вересня 2021 року в режимі онлайн. Консультантка центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради Ніна Турянська звернула увагу учасників методичного об’єднання на нормативно-правову базу забезпечення навчально-виховного процесу у 2021/2022 н.р. Розкрила особливості організації викладання хімії та біології, наголосила на співпраці центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради з педагогами закладів загальної середньої освіти. Учасники методичного об’єднання обговорили питання планування, використання програм варіативної складової з хімії та біології, критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів, участі вчителів біології у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2022» у номінації «Біологія».


МО заступників директорів, методистів, завідувачів

відділами закладів позашкільної освіти

7 вересня заступники директорів, методисти та завідувачі відділами ЗПО зустрілись для обговорення актуальних питань підвищення якості і доступності позашкільної освіти міста. Консультантка ЦПРПП Галина Прокопик звернула увагу всіх присутніх на нормативно-правову базу щодо організації освітнього процесу в закладах позашкільної освіти в 2021/2022 н.р. Разом з учасниками зустрічі детально опрацювала інструментарій для самооцінювання освітніх і управлінських процесів у закладах позашкільної освіти, який розроблено Державною службою якості освіти України та рекомендовано використовувати під час розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти.


МО учителів суспільних дисциплін

27 серпня проведено засідання міського методичного об’єднання вчителів історії та суспільних дисциплін закладів загальної середньої освіти Чернівецької територіальної громади, на якому окреслено завдання і першочергові заходи на новий 2021/2022 н.р.

Надзвичайно потрібну інформацію отримали вчителі під час презентації Наталею Герасим, директоркою КУ Міський центр професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, сайту установи, зокрема, нових закладок у вкладці професійної спільноти «Вчителі суспільних дисциплін» «Аудіогід-Чернівці», «Демократична школа».

З «Ключовими напрями роботи і завданнями щодо методичного супроводу викладання історії, правознавства, громадянської освіти у 2021/2022 н.р.» ознайомила педагогів Анжела Карімова, керівник методичного об’єднання вчителів історії та суспільних дисциплін закладів загальної середньої освіти Чернівецької територіальної громади, вчитель суспільних дисциплін ЗОШ №5, спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист.

Консультантка Центру Галина Артименко продемонструвала педагогам навчально-методичний посібник «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право».

На засіданні методичного об’єднання було розглянуто питання: «Громадянська та історична освіта в Новій українській школі: підготовка до переходу на наступний рівень» (Артименко Г.І.), «Олімпіади, конкурси, турніри як спосіб мотивації до поглибленого вивчення суспільних дисциплін та підвищення фахової майстерності педагога» (Карімова А.Г.).

Кожному із присутніх була надана можливість висловити свою думку, внести свої пропозиції та побажання, щодо результативної роботи в навчальному році.





bottom of page