top of page

Зміни в оцінюванні результатів навчання учнів як складова реалізації Концепції НУШ


З 1 вересня 2022 року реалізація Концепції Нової української школи розпочалася в 5-х класах. Прийнявши естафету впровадження реформи НУШ від учителів початкових класів, педагоги-предметники зустрілися з неабиякими змінами в організації освітнього процесу, зокрема в оцінюванні результатів навчання учнів: воно зорієнтоване на оцінювання сформованих ключових компетентностей та наскрізних умінь відповідно до вимог нового Держстандарту. Про особливості його проведення йшла мова під час вебінарів на тему «Оцінювання навчальних досягнень учнів у базовій середній школі: 5-ті класи Нової української школи», які відбулися 22-23 вересня 2022 року для вчителів-словесників закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Під час онлайн-зустрічі спікери вебінару – Алла Ткач, консультант ЦПРПП, Тетяна Мазур, керівник міського методичного об’єднання учителів зарубіжної літератури та мов корінних народів, учителька Чернівецької ЗОШ №28, - спробували дати відповіді на важливі питання: що оцінюємо? як оцінюємо? як ведемо облік результатів оцінювання? як заповнюємо класний журнал? що таке діагностична (контрольна) робота й які вимоги до її проведення? за якими критеріями оцінюємо 5-класників?

Педагогам-учасникам представлено зразки діагностичних (контрольних) робіт, обговорено з ними різні підходи до їх укладання та принципи розробки критеріїв оцінювання 4-х груп обов’язкових результатів навчання: «Аудіювання», «Читання», «Письмо» і «Говоріння».

Після завершення вебінару – розгляду питань, зазначених у його програмі, – відбувся незапланований «круглий стіл», під час якого учасники обмінювалися вже набутим досвідом щодо проведення оцінювання учнів 5-х класів та шукали відповіді на проблемні питання, які виникли за час роботи з п’ятикласниками. Адже реформування базової школи тільки починається.


bottom of page