top of page

Засідання міських методичних об'єднань у січні 2022 року


Консультанти міського центру професійного розвитку педагогічних працівників 11-17 січня 2022 року провели 13 засідань міських методичних об’єднань педагогів закладів освіти.

12 засідань методичних об’єднань були проведені в онлайн-режимі, а методичне об’єднання вчителів суспільних дисциплін відбулося у ліцеї №12 "Ювілейний".


МО учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури,

румунської мови та літератури, мов корінних народів

Традиційні січневі засідання міських методичних об’єднань учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури, польської мови та івриту, румунської мови та літератури закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади відбулися 11, 12 та 17 січня 2022 року.

Керівники згаданих педагогічних спільнот Ірина Чифурко, учителька української мови та літератури Чернівецької ЗОШ №4, Оксана Пенюк, учителька зарубіжної літератури Чернівецького ліцею №15, Анкуца Бику, учителька румунської мови та літератури Чернівецького ліцею №6 ім. О.Доброго під час засідань проаналізували роботу зазначених вище міських методичних об’єднань за І семестр 2021/2022 н.р. Вони наголосили, що педагоги протягом цього періоду особливу увагу приділяли організації освітнього процесу (онлайн та офлайн), підготовці школярів до участі в предметних олімпіадах та мовно-літературних конкурсах, власному професійному розвитку.

Ірина Чифурко, Оксана Пенюк та Анкуца Бику детально проаналізували результати участі учнів у ІІ етапах всеукраїнських предметних олімпіад з української мови та літератури, зарубіжної літератури, румунської мови та літератури, Міжнародних конкурсів з української мови ім.П.Яцика та мовно-літературного ім.Т.Шевченка; звернули увагу на типові помилки, допущені учасниками мовно-літературних змагань, прокоментували участь команд Чернівецької міської територіальної громади в ІІІ етапі зазначених олімпіад та фінальних етапах конкурсів.

Алла Ткач, консультант центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, окреслила основні напрямки роботи на ІІ семестр 2021/2022 н.р., прорекламувала заплановані заходи неформальної освіти, які будуть організовані та проведені для згаданих категорій педагогів Центром протягом ІІ семестру. Для учасників онлайн-засідань ММО учителів української та зарубіжної провела віртуальну екскурсію на тему «Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України як суб’єкт підвищення кваліфікації педагогічних працівників». Саме ця установа протягом січня-лютого 2022 проводить навчання педагогів для роботи в Новій українській школі.

На засіданні міського методичного об’єднання учителів зарубіжної літератури вчителька Чернівецької ЗОШ №20 Ірина Романюк-Балан поділилася своїм досвідом роботи.




МО учителів суспільних дисциплін

12 січня 2022 року відбулось засідання методичного об’єднання вчителів суспільних дисциплін. Керівник МО Анжела Карімова підсумувала результати освітнього процесу, а також досягнення вчителів та учнів за перший семестр в розрізі суспільних дисциплін. Консультант ЦПРПП Олена Кучера висвітлила питання проведення ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з історії та правознавства у 2021/2022 н.р., а також можливості професійного розвитку педагогічних працівників в поточному році.

Крім цього, було представлено досвід роботи з джерелами з історії Буковини на уроках історії в базовій та старшій школі від співавторів тематичних монографій Володимира Старика та Наталі Герасим. Учасники ознайомились з різними видами джерел та методикою роботи з ними.

Кожен учасник отримав цифрові матеріали з теми «Буковинці та Буковина на сторінках енциклопедії «Західно-Української Народної Республіки 1918-1923».

Також представники закладів освіти отримали по примірнику графічного роману «Піжмурки зі смертю», підготовленого Чернівецьким музеєм історії та культури євреїв Буковини в рамках спільного українсько-німецького проєкту «Вчимося пам’ятати».


МО учителів біології, основ здоров'я, хімії

11-12 січня відбулися МО учителів біології, основ здоров'я та хімії. Керівник МО вчителів біології Міхєєва Ганна Василівна та хімії Турянська Ніна Тодорівна ознайомили педагогів з результатами роботи МО за І семестр та планами на ІІ семестр 2021/2022 н.р., результатами ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Директорка МЦЕНТУМ Баранець Оксана Станіславівна ознайомила вчителів з учнівськими конкурсами різного рівня, які заплановані з січня по червень 2022 року.

Григор'єва Олена Володимирівна, вчитель біології ліцею №1, Фарбатюк Олена Сергіївна, вчитель біології гімназії №5 "Інтеграл", Іванченко Наталія Віталіївна, вчитель біології ЗОШ №8, презентували на МО власний педагогічний досвід.


МО учителів географії та економіки

12 січня 2022 року відбулося засідання методичного обєднання вчителів географії та економіки. Метою онлайн-зустрічі професійної спільноти вчителів, організованою спільно консультанткою Центру Родікою Тіміш та керівником МО вчителів географії, вчителем географії ЗОШ №28, Валентиною Фостій, було висвітлення результатів реалізації педагогами ключових напрямів роботи і завдань у викладанні географії та економіки у першому семестрі 2021/2022 н.р. та окреслення основних кроків щодо сприяння ефективному інформаційному, науковому та методичному супроводу професійного розвитку педагогічних кадрів протягом наступного семестру, зокрема з питання впровадження реформи НУШ у базовій середній освіті. Валентина Фостій та Алла Тюфтій, вчитель географії ліцею №8, детально ознайомили присутніх з питанням «І-ІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад з географії та економіки у 2021/2022 н.р.: досвід та результативність». До роботи методичного об’єднання долучилася Любов Черлінка, заступник директора з навчально-методичної роботи комунального закладу "Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді", яка ознайомила учасників зустрічі з основними заходами еколого-природничого напрямку у 2022 році. Родіка Тіміш, вчитель Коровійського ліцею, презентувала на МО власний педагогічний досвід.




МО учителів фізики та астрономії

11 січня 2022 року відбулося засідання методичного об’єднання вчителів фізики та астрономії. Метою онлайн-зустрічі професійної спільноти вчителів, організованою спільно консультанткою Центру Родікою Тіміш та керівником МО вчителів фізики та астрономії закладів освіти Чернівецької міської ради Антоніною Тумак, вчителем фізики ліцею №1, було висвітлення результатів реалізації педагогами ключових напрямів роботи і завдань у викладанні фізики та астрономії у першому семестрі 2021/2022 н.р. та окреслення основних кроків педагогічної діяльності у наступного семестрі, зокрема з питань: створення умов для безперервного професійного розвитку педагогічних працівників як важливої умови забезпечення якості освіти, впровадження реформи Нової української школи у базовій середній освіті.

До роботи методичного об’єднання долучилися науковці, викладачі та педагоги громади, зокрема, Віталій Яценко, директор Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка, який ознайомив учасників зустрічі з основними заходами діяльності центру у 2022 році. Головною подією 2022 року має стати ювілейна дата: 25 років польоту в космос нашого видатного космонавта Леоніда Каденюка, а останній тиждень січня має бути присвячений пам’яті видатного буковинця.


МО учителів трудового навчання

11 січня для вчителів трудового навчання ЗЗСО було проведено онлайн-засідання методичного об’єднання. Керівник МО Христина Семенко (ЗОШ I-III ступенів №37) ознайомила учасників професійної спільноти зі змінами в модельних навчальних програмах для 5-6 кл. НУШ, плануванні, оцінюванні результатів навчання учнів.

Тетяна Коцур (методист ІППО ЧО, ліцей №4) та Мирон Палійчук (Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей) звернули увагу педагогів на детальну підготовку учнів до III етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання.

Консультан ЦПРПП Віолетта Палагнюк проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», ознайомила з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022р. «Щодо атестації педагогічних працівників».


МО учителів образотворчого мистецтва

17 січня відбулося онлайн-засідання методичного об’єднання вчителів образотворчого мистецтва. Марина Харитон (гімназія №6 «Берегиня»), керівник МО, ознайомила учасників професійної спільноти з модельними навчальними програмами для 5-6 кл. НУШ, оцінюванням результатів навчання учнів, переліком підручників відповідно до модельних навчальних програм, як зробити вчителю цікавішим урок, використовуючи технологію «Перевернутий клас».

Віолетта Палагнюк, консультант ЦПРПП, проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», ознайомила з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022р. «Щодо атестації педагогічних працівників», положенням МОН «Про педагогічну інтернатуру».


МО асистентів вчителів

14 січня 2022 року відбулося міське методичне об’єднання асистентів вчителів закладів загальної середньої освіти. Під час онлайн-зустрічі асистент вчителя ліцею № 8 Марина Симака презентувала щоденник спостереження, який розробила самостійно та обгрунтувала ефективність його ведення саме таким чином. Консультант ЦПРПП Юлія Гуменюк ознайомила педагогів з нормативно-правовими документами, які регламентують питання навчання дітей з ООП у закладах загальної середньої освіти в 2021-2022 н.р.







bottom of page