top of page

Візуалізація навчального матеріалу на уроках словесності


Освіта ХХІ століття має свою особливість: ми навчаємо покоління Z, для якого характерними ознаками є кліпове мислення, сприймання інформації через її зображення, тобто будь-яка інформація в малюнках, схемах, у формі відеороликів, інфографіки засвоюється ефективніше. Щоб навчати дітей ХХІ ст., у педагогіці з’явився термін «візуальна освіта». За науковцем Є. Мірошниченком, «це оволодіння принципами і прийомами організації інформації через візуальні засоби (образи, символи, моделі тощо), які дають змогу ефективно сприймати, засвоювати, зберігати в пам’яті й відтворювати знання»

В основі такої освіти лежить візуалізація навчального матеріалу, що активно впроваджується сьогодні педагогами. Досвідом роботи з її використання на уроках мовно-літературних предметів поділилися вчителі української мови, української та зарубіжної літератур закладів загальної середньої освіти м.Чернівців – Надія Шевчук (ліцей №4), Зоряна Косташ (л.№10), Алла Чорней (д.№18) – під час педагогічної майстерні на тему «Візуалізація навчального матеріалу на уроках словесності», яка відбулася 17 листопада 2022 року.

Алла Ткач, консультант центру професійного росту педагогічних працівників Чернівецької міської ради, під час онлайн-зустрічі акцентувала увагу учасників педагогічної майстерні на актуальності теми, на відмінностях між візуалізацією й унаочненням навчального матеріалу, на перевагах використання візуалізації у навчальній діяльності школярів та на основних принципах добору й використання візуалізаційного матеріалу на уроках словесності.


Онлайн-зустріч завершилася, але робота педагогічної майстерні триває. Адже її учасники працюють над виконанням практичного завдання для отримання сертифіката про підвищення кваліфікації, що передбачає програма. Кожен учасник педагогічної майстерні отримає доступ до виконаних завдань, ознайомиться з роботами своїх колег і зможе використати у своїй професійній діяльності.


bottom of page