top of page

Всеукраїнська науково-практична конференція


24 листопада 2021 року відбулася Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція "Нова українська школа: практичний інтенсив формування ключових компетентностей учасників освітнього процесу", яку організувала Чернівецька філія Інституту модернізації змісту освіти МОН України.

Захід відбувся у фоматі zoom-конференції. У роботі конференції взяли участь науковці, управлінці, методисти, керівники закладів загальної середньої і вищої освіти, викладачі, вчителі, студенти з різних куточків України.

Про різноманітні аспекти науково-теоретичного плану та практичні напрацювання з досвіду роботи щодо впровадження Нової української школи ділилися власним досвідом учасники у ході виступів.

Консультант КУ «Міський центр професійного розвитку педагогічних працівників» (м. Чернівці) Родіка Тіміш запропонувала для обговорення актуальну тему, що стосується проєктної технології як дієвого засобу формування ключових компетентностей учасників освітнього процесу. Під час виступу було наголошено на суб’єктності навчання, необхідності оволодіння учнями способами навчальної діяльності, досвіді взаємодії з іншими людьми. Ефективність освіти пов’язується з реалізацією компетентнісного підходу.

Однак, перехід на компетентнісні засади поки не належним чином відображено у дидактичному і методичному забезпеченні навчання, де все ще домінує знаннєва компонента. Сьогодні важко уявити учнів, яких не потрібно підганяти, які самі по-справжньому відчувають відповідальність за результати роботи. Стратегічний напрям розв’язання нагальних освітянських проблем спонукає щонайперше активне впровадження у концепцію реформи освіти передових інноваційних технологій. Пошук перспективних педагогічних технологій, спрямованих на формування ключових і предметних компетентностей, робить актуальним у наш час проєктне навчання.

За матеріалами Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції "Нова українська школа: практичний інтенсив формування ключових компетентностей учасників освітнього процесу" упорядковано збірник статей, який можна переглянути за посиланням.


bottom of page