top of page

Атестація педагогічних працівників за новим Положенням: виклики та перспективи


Нове Положення про атестацію педагогічних працівників набрало чинності 1 вересня 2023 року. У Положенні визначено порядок проведення атестації педагогічних працівників. Звання, що були присвоєні раніше, залишаться дійсними. Новопризначені педагоги отримають право подаватися на проходження атестації вже через рік. Ті, хто здійснює внутрішнє сумісництво, зможуть атестуватися одночасно за кожним із них. Для допущення до атестації з 2023 року мінімальний обсяг підвищення кваліфікації − не менше 120 год./4 кредити ЄКТС.

Педагогічні звання присвоюються (підтверджуються) педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» та «спеціаліст вищої категорії» й демонструють високі професійні досягнення, зокрема:

  • впровадження і поширення методики компетентнісного навчання та нових освітніх технологій;

  • надання професійної підтримки та допомоги педагогічним працівникам (здійснення супервізії);

  • участь у роцедурах і заходах, пов'язаних із забезпеченням якості освіти та впровадженням інновацій, педагогічних новацій і технологій у системі освіти.

Педагогічне звання «вихователь-методист» може присвоюватися музичним керівникам та інструкторам з фізичної культури закладів дошкільної освіти.


Саме для отримання відповідей на питання педагогів щодо змін, норм відповідно до нового Положення під час проходження атестації педагогами було проведено консультантом ЦПРПП Галиною Артименко 25 вересня 2023 року консультацію «Нові стандарти атестації педагогічних працівників» на базі ЗДО №43 «Вербиченька» для музичних керівників, інструкторів з фізичної культури закладів дошкільної освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Атестація педагогічних працівників — система заходів, спрямованих на всебічне та комплексне оцінювання їхньої педагогічної діяльності.

Колеги, успішного вам проходження атестації в 2023/2024 н.р.!



bottom of page