top of page

STREAM-освіта: образи в знаннях, знання в образах


06 квітня 2022 року на платформі Google Meet було проведено онлайн-консультацію «STREAM-освіта: образи в знаннях, знання в образах» для музичних керівників, керівників гуртків мистецького напряму закладів дошкільної освіти.

Ми живемо у високотехнологічному суспільстві: у ньому дуже велике значення має техніка та технології. Порівняймо — у 1999 році в Україні мобільний телефон мали близько 150 тис. абонентів, а у 2019 році їх кількість сягнула майже 54 млн.

Техніка полегшує наше життя. Те, що ми вчора не могли зробити або витрачали на це багато часу, зараз виконуємо за мить. У кожній домівці є різні пристрої, й часто від того, наскільки грамотно їх використовують, залежить безпека (а іноді й життя) людей. Важливо навчати грамотно користуватися технічними пристроями, знати ознаки їх неправильної роботи, тобто володіти основами інженерних знань, а ще — бути трішечки винахідниками та дослідниками. Професія «інженер» одна з найбільш затребуваних в усіх сферах діяльності людини, навіть у мистецтві.

Ось чому й виникла інтегрована освітня технологія — STREAM, яку можна ефективно використовувати в дошкільній та початковій освіті. STREAM = Science, Technology, Reading + Writing, Engineering, Arts and Mathematics. Акронім слів — природничі науки, технологія, читання + письмо, інжинірінг, мистецтво, математика.

Звертаючись до емоцій дітей, ми активізуємо їхній досвід, поглиблюємо їхні знання, надаємо поштовх самостійно пізнавати світ. Педагог демонструє дітям, як по-різному можуть відтворювати певний образ картини, поезія, музика, рух. Іноді різні види мистецтва доповнюють один одного, іноді — передають різне. Тож потрібно вчити дітей розуміти цю мову, міркувати, складати своє враження, бути самостійними й розкутими в поглядах.

Все буде Україна!










bottom of page