top of page

Всесвітній день поширення інформації про аутизм


Сьогодні — Всесвітній день поширення інформації про аутизм (англ. World Autism Awareness Day) — запроваджений рішенням Генеральної Асамблеї ООН ( від 18 грудня 2007 року Резолюція № 62/139) і відзначається щорічно 2 квітня. Впродовж останніх років у світі частішає тенденція від інформування про аутизм до розуміння інакшості і прийняття різноманітності нашого світу.


ЩО Ж ТАКЕ АУТИЗМ?


АУТИЗМ — первазивний (наскрізний) спектральний пожиттєвий розлад розвитку. Проявляється порушеннями у всіх сферах психічної діяльності (сприйняття, мовлення, емоції, мислення). Проявляється у перші два - три роки життя. Має три основні ознаки:

  • ‌Порушення соціальної взаємодії

  • ‌Порушення комунікації

  • ‌Повторювана, одноманітна поведінка

Більше про аутизм і його особливості, а також про людей з аутизмом можна почитати тут #ащовизнаєтепроаутизм

️Про що хотілося б сказати сьогодні? ❗1. АУТИЗМ - він різний, люди з аутизмом - також різні. Тож не слід узагальнювати. Адже ми не переносимо свій досвід спілкування з однією рудоволосою людиною на всіх рудоволосих, чи з однією зеленоокою людиною на всіх. Кожен індивідуальний. ❗2. Аутизм не обирає. Він не залежить від національності, кольору шкіри, віросповідання, віку батьків, країни проживання, соціального статусу чи виховання. ❗3. Аутизм частішає з кожним роком. А причини його виникнення досі достеменно не відомі. Статистика народжуваності дітей з аутизмом варіюється від 1 на 160 (за даними ВООЗ) до 1 на 58. ❗4. Не існує ліків від аутизму. Найкраще "лікування" – це рання діагностика і своєчасно розпочата фахова допомога. Вони суттєво змінюють якість життя дитини і її сім'ї. ❗6. Хлопчики з аутизмом народжуються у п'ять разів частіше, ніж дівчатка. ❗7. Люди з аутизмом не живуть "в собі". Це поширена думка, але неправдива. Як і всі, вони відчувають потребу в спілкуванні. Їм є що сказати, але складно це зробити. Тому важливо вчасно знайти альтернативний спосіб комунікації, якщо дитина не може спілкуватися вербально. І навчити ним користуватись. Це важливо. ❗8. Аутизм рідко "приходить" сам. Його почасти супроводжують супутні розлади, які значно ускладнюють стан дитини: епілепсія, розлади шлунково-кишкового тракту, гіперактивність та синдром дефіциту уваги, обсесивно-компульсивний розлад, розлади сну, розумова неповносправність (15% людей з аутизмом), порушення моторики тощо. ❗9. Аутизм - це не "дитяча хвороба". Аутизм з віком не зникає, його не можна "перерости". Діти з аутизмом стають дорослими з аутизмом. Це як колір очей чи шкіри - з людиною назавжди. ❗10. Аутизм - це вкрай складне комплексне порушення і ви не знайдете двох абсолютно однакових дітей. Саме тому не існує єдиного рецепту успіху, а виховання, навчання і розуміння дитини з аутизмом - це проект, який постійно знаходиться в розробці (Елен Нотбом). Шлях сім'ї, в якій виховується дитина з аутизмом, складний і сповнений викликів. І від кожного з нас залежить, чого на цьому шляху буде більше: осуду і цькування чи підтримки, розуміння і прийняття. Своїм досвідом роботи, взаємодії і спілкування з дітьми з аутизмом представники різних професій поділилися тут #АутизмМійдосвід

bottom of page