top of page

Січневі зустрічі творчої лабораторії «Art of Movement» рухливі ігри для сучасного закладу дошкільної освіти або мистецтво в русі!


В дитячому віці гра – це норма

і дитина повинна завжди гратись,

навіть тоді, коли виконує серйозну справу

А. Макаренко

          Чим відрізняється рухлива гра від ігрової вправи? Рухлива гра має в основі ігровий задум - образний або умовний. Її використовують на етапі закріплення та вдоскона­лення рухових навичок. Завдання ігрової вправи - навчити певного руху. Її ви­користовують на етапі розучування рухової дії, закріплення та вдосконалення рухових навичок. Ігрову вправу виконує кожна дитина індивідуально

            Ігри та ігрові вправи з елементами спорту (баскетбол, футбол, городки та ін.). Такі ігри потребують чіткого пояснення й дотримання правил, які визначають процес змагань між окремими дітьми або командами. Кожна дитина має володіти технікою рухів - руховими навичками, які визначають результат змагань. Адже прагнення результату - характерна особливість таких ігор. Що старші діти, то більше їх хвилює позитивний ре­зультат, перемога. Спортивні рухливі ігри ефективні за таких умов:  різноманітність рухового змісту; зручне та безпечне місце проведення; достатня кількість атрибутів та обладнання.

            Рухливі ігри — це важливий засіб усебічного виховання дітей дошкільного віку. Правильно дібрані ігри сприяють гармонійному розвитку організму дошкільників. Різноманітні рухи та ігрові дії дітей ефективно впливають на діяльність серцево-судинної, ди­хальної та інших систем організму, збуджують апетит і сприяють міцному сну. Рухливі ігри задовольняють потребу організму дитини в русі, сприяють збагаченню її рухового досвіду.

               Щоб отримати відповіді на всі ці питання (а їх на порядок значно більше) для педагогів було організовано та проведено дві зустрічі творчої лабораторії для педагогів «Art of Movement» рухливі ігри для сучасного закладу дошкільної освіти або мистецтво в русі!» на базі ЗДО №2 «Усмішка» та ЗДО №7 «Буковиночка» для інструкторів з фізичної культури, музичних керівників,  вихователів закладів дошкільної Чернівецької міської територіальної громади. Спікерами творчої лабораторії були Ірина ПАЛАДЯН, інструктор з фізичного виховання ЗДО №43 «Вербиченька» та Ірина СТУКАЛОВА, інструктор з фізичного виховання ЗДО №27 «Берізка». Дякуємо спікеркам за цікавий, інноваційний досвід та за драйв!

            Що врахувати, аби діти захопилися грою? Ловіть лайфхаки)

  • Уникнути одноманітності й навантажити різні групи м'язів дітей, зберегти їхній інтерес до рухової діяльності допоможе планування рухливих ігор на перспективу - місяць або квартал. Складіть графік їх проведення заздалегідь.

  • Урахуйте ті ігри, що розучуватиме з дітьми під час занять інструктор з фізичного виховання.

  • Розробіть картотеку рухливих ігор для своєї вікової групи. Готова добірка рухливих ігор дасть змогу оперативно вносити зміни до календарного плану освітньої роботи, ознайомлювати батьків із життям дітей у дитячому садку, швидко підготувати фізкультурну розвагу тощо.

          Пам'ятайте! - перш ніж запропонувати дітям нову гру на певні основні рухи, слід попередньо вивчити їх на фізкультурному занятті. Використовуйте різні варіанти однієї гри.








 

bottom of page