top of page

Методичний форум вчителів природничих дисциплін


Наприкінці лютого  2024 року на базі Чернівецького ліцею №5 «Оріяна» відбувся методичний форум для вчителів географії, фізики, астрономії та економіки на тему «Діяльнісний підхід у викладанні природничих дисциплін: формуємо наскрізні уміння у Новій українській школі».

Діяльнісний підхід – це переосмислення та зміна підходів педагогів від схеми «пояснив, закріпив, перевірив» до «відкритого завдання – запитання – роботи в команді – власного пошуку – обґрунтування власної думки – радості від процесу навчання і відповідальності за те, що я можу, хочу, буду, знаю і вмію.

Мета заходу: підвищити професійну компетентність у галузі застосування діяльнісного підходу в контексті Нової української школи та здійснити обмін досвідом кращими практиками та ідеями, спрямованих на розвиток наскрізних умінь здобувачів освіти.  

Організатор методичної зустрічі педагогів, Чернівецький центр професійного розвитку педагогічних працівників, висловлює вдячність директору ліцею, Галині АБРАМ’ЮК, за сприяння в організації заходу та презентацію освітньої установи учасникам.    

Родіка ТІМІШ, консультант Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників акцентувала увагу присутніх  на ролі діяльнісного підходу у викладанні предметів природничого циклу та формуванні компетентностей здобувачів освіти та поділилася власними  здобутками у данному напрямку.

Наступний етап зустрічі професійних спільнот – робота у предметних локаціях.

Вчителі фізики та астрономії об’єдналися навколо проблеми «Методичні рекомендації до викладання фізики в 7 класі НУШ: роль підручника в умовах змішаного навчання».

Спікери: Наталія ОЛЕКСІЄВИЧ, вчитель фізики  ліцею №5  «Оріяна» та Тетяна РУСНАК, заступник директора з навчально-виховної роботи.

Нестандартним виявився  виступ Станіслава РОМАНЮКА, вчителя фізики та астрономії  Чернівецького військово-спортивного ліцею з проблеми  «Використання комп'ютерних ігор у вивченні окремих тем курсу фізики і астрономії».

Вчителі географії та економіки взяли участь у майстер-класі з проблеми «Легенди загальногеографічних і тематичних карт».  Спікер: Ірина ГАЛИЧАНСЬКА, вчитель географії Чернівецького багатопрофільного ліцею №4, призер конкурсу «Вчитель року – 2024», номінація «Географія».

Методична технологія, ділова гра «Світове кафе» об’єднала учасників навколо   проблеми «Дидактичні ігри: умова успішного навчання на уроках». Спікери: Родіка ТІМІШ, консультант Центру та Ірина ОБРАЗЦОВА, вчитель географії ліцею №5  «Оріяна».

Сучасні досягнення науки, зміни, які відбуваються у країні вимагають нового бачення методики викладання шкільних дисциплін.

Діяльнісний підхід в освіті – це спосіб реалізації ідей та змісту Нової української школи. Школа для дитини не має бути місцем отримання тільки теоретичних знань. Це простір для прояву та реалізації креативності, місце, де діти вчаться бути ініціативними, і як результат – успішними.






bottom of page