top of page

Березневі зустрічі творчої лабораторії "Easter Art's & Crafts Ideas for Childrens» або цікаві ідеї великоднього мистецтва"


«Допоки пишуть писанки, – 

доти буде світ, а коли перестануть,

тоді світ скінчиться».

Народна мудрість

            Писанка – унікальний артефакт української культури. Писанка... Справжня українська красуня! Про неї складають вірші, пісні, легенди, пишуть наукові трактати. Без неї Великодні свята неможливі, адже вона символ Великодня. Це справжня гордість нашого народу. 

          Точна історія виникнення писанок невідома. Традиція розфарбовувати яйця виникла дуже давно, ще у дохристиянський період. Прості писанки розмальовують у різних країнах, але саме в Україні писанкарство перетворилося на справжнє мистецтво. Найдавніша писанка, знайдена на наших теренах, датується IX ст. н.е., а зберіглася вона тому, що у ті часи писанки виготовляли з кераміки.

         Дослідники виділяють 5 видів фарбованих яєць:

  • крашанки – варені яйця, зафарбовані в один колір;

  • крапанки – коли на зафарбоване тло наносять різнокольорові цяточки;

  • шкрябанки, або скробанки – коли візерунки видряпуються голкою на фарбованому тлі;

  • мальованки – яйця, розмальовані пензлем;

  • писанки – яйця, розписані за допомогою воску. 

        

Писанка – це насамперед символ. І цей символ має подвійне значення:

1.     Яйце саме по собі символізує життя.

2.     Малюнки на писанці є складним набором символів, завдяки чому писанка перетворюється на магічний оберіг. Саме тому писанки не варили, не їли і не бавилися ними у «битки».

Існує понад 100 символічних малюнків для писанок. Найпоширеніші з них можна поділити на кілька груп:

Символи сонця – це найдавніший і найпоширеніший символ, який найчастіше зображають у вигляді кола з прямими і хвилястими промінцями чи крапками. Цей символ охороняє від хвороб, нещасть і злих очей.

Символи води – безконечники, меандри, хвилі. Це символи нескінченного життя. Вважалося, що їх неодмінно потрібно нанести на писанку, щоб уникнути нещасть.

Рослинні символи – дуже численна і розмаїта група символів. Сюди відносять і Дерево життя – символ зв’язку між небом і землею, невичерпних сил і безперервного відродження. Дубове листя уособлювало довголіття, чоловічу силу, а також вірність. Квіти – символи дітей. Вишня і калина − символи любові, щастя, дівочої краси.

Символи тварин – мають подвійне смислове навантаження. По-перше, їх наносили, аби власник писанки мав такі «тваринні» якості, як сила, здоров’я, витримка, а по-друге, вони мали захищати худобу і дарувати хороший приплід. Найдавніші символи тварин – птахи, які є вісниками весни, пробудження природи. 

Сітка – решето, що оберігає від нечистої сили, відокремлює добро від зла.

Берегиня – символ захисту усього живого. Часто спрощений до літери Ж.

          

Символічне значення мали і кольори писанок. Найдавнішими є червоні писанки, адже саме червоний є кольором Воскресіння, жертовності і водночас добра. Зелені писанки означали пробудження природи, надію на гарний врожай,  чорні писанки символізували потойбіччя, а також все невідоме. Жовтий – символ тепла і радості, блакитний – води, неба і здоров’я. Білий колір символізував вирій, де перебувають душі померлих. 

         

Щоб доторкнутися до такого магічного процесу для педагогів було організовано та проведено три зустрічі творчої лабораторії «Easter Arts & Crafts Ideas for Children» або цікаві ідеї великоднього мистецтва» на базі ЗДО №52 «Веселі стежинки», Чернівецької гімназії №6 «Берегиня» (дошкільний підрозділ) та Чернівецького ліцею №16 ім. Ю. Федьковича для керівників гуртків мистецького напряму,  вихователів закладів дошкільної освіти та учителів образотворчого мистецтва, технологій/трудового навчання закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.  Спікерами творчої лабораторії були Альона ТКАЧ, вихователь ЗДО №7 «Буковиночка», Лідія КОСОВАН, Наталія БАКРЕВ, вихователі ЗДО №47 «Колосок» та Христина СЕМЕНКО, учитель технологій/трудового навчання Чернівецького ліцею №16 ім. Ю. Федьковича, Ірина ШЕВЦОВА, учитель образотворчого мистецтва, технологій/трудового навчання Чернівецького ліцею №14. Дякуємо спікеркам за цікавий, інноваційний досвід та за творчу атмосферу!

     

Писанка, зроблена власними руками, − найпотужніший оберіг!








bottom of page