top of page

Рух в інклюзивній освіті!


В приміщенні Чернівецького ліцею №19 ім. Ольги Кобилянської 23 лютого 2024 року консультантами Центру Діаною Ісопенко та Мариною Марчук проведено семінар-практикум «Руйнуємо кордони: спільне і відмінне у роботі асистента вихователя та асистента вчителя».


Слухачі авдиторії: асистенти вихователів та асистенти вчителів.

  • У ході семінару розглянуто нормативно-правові документи з питань інклюзивної освіти в ЗЗСО та ЗДО.

  • Детально пропрацьовано: Закон України Про освіту 2017, № 38-39, ст.380. Розділ І. Загальні положення, стаття 1., стаття 20 Інклюзивна освіт;  Постанова КМУ від 28 липня 2021 (10 квітня 2019 р. №530 ) “Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах дошкільної освіти”; Постанова КМУ від 15 вересня 2021 р. № 957 “ Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти”.

  • Рефлексія «Ми з тобою схожі…., Ми з тобою відрізняємось тим....» познайомила учасників між собою.

  • Наведено приклади та аналіз-порівняння щоденника спостережень та індивідуальної програми розвитку (ЗЗСО, ЗДО). Проаналізовано основні ролі та завдання асистентів (вчителів, вихователів).

  • Для усвідомлення проблеми, які властиві сьогоденню з питань інклюзивної освіти в очах суспільства, із учасниками проведено практичну вправу «Ярлики».

  • Підсумок-рефлексія «Долоньки», якою передбачались наступні спільні кроки в інклюзивній освіті ЗЗСО та ЗДО.

Висловлюємо щиру подяку адміністрації ліцею №19 ім. Ольги Кобилянської за сприяння у проведенні зустрічі!


bottom of page