top of page

Працюємо ARTOVO


Креативність означає дозволити собі помилятися.

Мистецтво означає знати,

які саме помилки треба зберегти.

Адамс Р.

Використання арт-технологій не вимагає від учнів наявності особливих художніх талантів. Під час проведення таких занять важливим є внутрішній світ творця (учня), що виявляється у результатах втілення творчого задуму. Тому таким важливим є створення сприятливої психологічної атмосфери та моральна підтримка вчителем творчої діяльності учня. Арт-педагогіка дає можливість перетворити урок в приємне заняття для учнів, сприяти формуванню їх фізичного, психічного, соціального здоров′я. Елементи арт-технологій на заняттях дозволяють розкрити внутрішні сили вихованців, сприяють підвищенню їх самооцінки, вчать розслаблятися і позбуватися негативних емоцій і думок, а також дають учням можливість зміцнити свою пам’ять, розвинути увагу і мислення.

Прийнято вважати, що образи художньої творчості відображають всі види підсвідомих процесів, включаючи страхи, внутрішні конфлікти, спогади, сновидіння. При їх словесному описі можуть виникнути труднощі. Тому саме невербальні засоби часто є єдино можливими для вираження і прояснення сильних переживань. В арт-технологіях акцент робиться не на результат, а на сам процес. Через засоби арт-технологій дитина може поділитися позитивними емоціями та «виплеснути» негативні.

Тому вважаю, що вчителі образотворчого мистецтва повинні впроваджувати елементи арт-технологій на уроках та у позакласній роботі з учнями, адже більшість сучасних дітей у процесі навчання стикається з низкою соціальних проблем. Основне завдання арт-педагогіки - подолання різних труднощів людини через мистецтво.

Захоплюючи, цікаво, креативно відбувся 10 листопада 2021 року онлайн майстер-клас «ART-технології в роботі педагога – успішний розвиток креативності» для вчителів образотворчого мистецтва закладів загальної середньої освіти Чернівецької територіальної громади.

Під час майстер-класу педагоги мали змогу ознайомитися з досвідами роботи: Юлії Василатій (ЗОШ №38) «Дот-арт: все починається з крапки»; Марини Харитон (гімназія №6 «Берегиня») «СhocoАrt» - творчий процес з яскравими емоціями». А найголовніше педагоги мали змогу спробувати працювати в цих арт-технологіях.

Світ мистецтва безмежний. Пізнавати його ми будемо не день, а все життя. Тому, педагог покликаний розвивати у дітей художній смак, творчі здібності та творчу уяву, фантазію, вчити креативно мислити, виховувати важливу для людини якість - любов до мистецтва, до прекрасного.

Бажаємо творчих успіхів та натхнення!



bottom of page