top of page

Як навчити молодь безпечній поведінці в Інтернеті — добірка ресурсів


9 лютого світ вчергове відзначив День безпечного Інтернету. Адже Всесвітня мережа — не лише простір для отримання знань, а й місце небезпек, якщо не знати простих правил поведінки в мережі й не володіти знаннями, як себе захистити.

Молодь є особливо вразливою. Для того, щоб Інтернет був безпечним і не заподіяв шкоди для маленького чи дорослого громадянина, як батькам, так і педагогам варто постійно проводити навчання безпечній поведінці в Інтернет-просторі.

Щороку до всесвітнього Дня безпечного Інтернету проводиться багато різних ініціатив. Пропонуємо вам добірку різноманітних онлайн-курсів, відеоуроків, посібників та інших матеріалів для педагогів, учнів та батьків про те, як зробити Інтернет безпечним, захистити себе й інших, які підібрав Центр кращого Інтернету.

Навчально-методичні ресурси:

Відеоурок 1 – Захист дітей онлайн

Відеоурок 2 – Сексуальний шантаж

Відеоурок 3 – Секстинг

Відеоурок 4 – Секс-чатинг

Відеоурок 5 – Грумінг

  • Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» від проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні».

  • Рекомендації Міжнародного союзу електрозв’язку щодо захисту дітей у цифровому середовищі:

  • Міні-книга про права та правила безпеки дітей у цифровому середовищі та робочий зошит від Міжнародного союзу електрозв’язку

  • «У мережі з Санго»

  • «Робочий зошит із безпеки в цифровому середовищі. Виконай завдання разом із Санго»

  • Вебінари Школи онлайн-безпеки дітей

  • Чат-бот “Кіберпес” від Міністерства цифрової трансформації.

А чат-бот у Telegram і Viber допоможе дізнатись, як визначити кібербулінг, як самостійно видалити образливі матеріали з соціальних мереж, а також куди звертатися за допомогою.

Також пропонуємо учням та студентам долучитися до загальнонаціонального опитування «Кібербезпека очима української молоді», яке ініціювали Міжнародна громадська організація «Європейська Медіа Платформа», Київська Мала академія наук та за інформаційної підтримки освітнього омбудсмена. Результати опитування будуть оприлюднені на сайтах ЄМП та МАН. Пройшовши це опитування, ви допоможете визначити, які питання щодо кібербезпеки цікавлять молодь, долучитися до стратегії побудови інформаційної безпеки нашої держави й питань інтеграції України до Єдиного цифрового ринку Європи.

Результати опитування будуть представлені на 12-ому Українському форумі з управління Інтернетом IGF-UA та на IV Українському Молодіжному Форумі з управління Інтернетом, що відбудуться восени 2021 року.

bottom of page