top of page

Міські методичні об'єднання педагогів



Консультанти міського центру професійного розвитку педагогічних працівників з 18 січня по 2 лютого 2022 року провели 19 засідань міських методичних об’єднань педагогів закладів освіти. Всі засідання були проведені в онлайн-режимі.


МО учителів математики та інформатики

Традиційно в кінці січня 2022 року в онлайн-режимі були проведені засідання міських методичних об'єднань вчителів математики та інформатики. На них було проаналізовано роботу міських методичних об'єднань за І семестр 2021/2022 н.р. та визначені основні напрямки роботи у ІІ семестрі цього навчального року. Юлія Андрух, керівник міського методичного об'єднання вчителів математики та Кристина Паращук, керівник міського методичного об'єднання учителів інформатики, аналізуючи роботу зазначених методоб'єднань, особливу увагу звернули на роботу з обдарованими учнями. Вони зробили детальний аналіз результатів та участі учнів у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з математики, інформатики та інформаційних технологій та прокоментували участь команд Чернівецької міської територіальної громади в ІІІ етапі цих олімпіад.


Інна Терлецька, консультант ЦПРПП, у своєму виступі визначила основні напрямки роботи у ІІ семестрі 2021/2022 н.р. Особливу увагу звернула на методичні рекомендації МОНУ щодо обсягу і характеру домашніх завдань та на зміни, які стосуються ДПА/ЗНО-2022 з математики. Також наголосила важливість усвідомленого вибору підручників для 5 класу НУШ, який відбудеться вже найближчим часом. З учителями математики поговорили про Рамковий документ з математики як провідної галузі Міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022 та про можливість безкоштовного доступу до електронного продукту, який розміщено на платформі Matific в рамках реалізації проєкту «Матіфік в Україні». Учителям інформатики повідомила про заходи щодо Дня безпечного інтернету, продемонструвала навчальний веб-редактор HTML "PRACTICE", електронні підручники та збірник задач з програмування мовою Python, які учителі можуть використовувати у своїй роботі.


Оскільки одним з напрямків роботи кожного педагога є його професійний розвиток, то Інна Дмитрівна запропонувала учасникам онлайн-засідань можливості підвищення кваліфікації для педагогів від різних суб'єктів підвищення кваліфікації:

  • безкоштовні курси підвищення кваліфікації для вчителів математики та інформатики, які планують викладати у 5-х класах за новим Державним стандартом базової освіти від Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України;

  • безплатний онлайн-курс “Підвищення кваліфікації педагогічних працівників: нові вимоги та можливості” від освітньої платформи PROMETHEUS;

  • консультації та заходи неформальної освіти, які будуть проводитися Центром професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради.

Також повідомила про можливість участі вчителів у ІІ відкритій науково-практичній онлайн-конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», яку проводить ЦПРПП, різних конкурсах, вебінарах та інших заходах.



МО учителів іноземних мов та керівників гуртків англійської мови ЗДО

18, 19 та 20 січня 2022 року відбулись засідання методичних об’єднань вчителів іноземних мов та керівників гуртків англійської мови ЗДО. Керівники МО Романа Фисюк, Емма Чернівська та Надія Русяновська підсумували результати освітнього процесу, а також досягнення вчителів, керівників гуртків та учнів за перший семестр 2021/2022 н.р. Консультант ЦПРПП Лідія Недужко висвітлила питання проведення ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з англійської та німецької мов у 2021/2022 н.р., а також можливості професійного розвитку педагогічних працівників в поточному році. Також Лідія Недужко представила вчителям іноземних мов модельні навчальні програми з іноземних мов для 5-9 класів ЗЗСО та ознайомила учасників МО зі змістом програм. В рамках методичного об’єднання керівників гуртків англійської мови консультантом ЦПРПП Галиною Артименко було проведено вебінар на тему «Атестація та підвищення кваліфікації педагогічних працівників: запитання та відповіді».

На засіданні міських методичних об’єднань учителів іноземних мов та керівників гуртків англійської мови вчителі Чернівецького ліцею №13 Ірина Гладчук, Ганна Гордіца та Надія Моспан, ліцею №14 Лариса Данилюк (англійська мова), ліцею №8 Олена Козик (німецька мова) та керівники гуртків Надія Русяновська (ДНЗ № 45), Оксана Хрестек (ДНЗ № 32) та інші поділилися своїм досвідом роботи.




МО учителів початкової школи

27 січня відбулося засідання методоб’єднання вчителів початкової школи ЗЗСО м. Чернівці, у якому брали участь Мосін Тетяна Ігорівна, ТОВ «Центр розвитку дітей та батьків «Розумники», голови методоб’єднання учителів початкової школи, учителі початкових класів міста Чернівці.

Розпочала засідання Воробець Ганна Павлівна, головний спеціаліст відділу загальної середньої освіти управління освіти Чернівецької міської ради, яка окреслила можливості проведення тренінгів для вчителів початкових шкіл міста Чернівці, та висловила побажання щодо залучення здобувачів початкової освіти до участі у турнірі «Ліга розумників» задля впровадження новітніх засобів навчання в освітній процес. Запрошена Тетяна Ігорівна Мосін, виконавча директорка «Центру розвитку дітей та батьків «Розумники», продемонструвала перспективи участі в турнірі настільних ігор для учителів та здобувачів початкової школи.

Під час засідання учителі, які претендують на здобуття звання «вчитель-методист», мали можливість продемонструвати досвід роботи та ознайомити присутніх з результатами проблемної теми та методичними рекомендаціями.

Координувала перебіг засідання методоб’єднання учителів молодших класів консультант Центру Лілія Манчуленко, яка мала можливість ознайомитись з вибіркою тематики запитів учителів початкової школи для організації подальшого консультування та визначення траєкторії професійного розвитку вчителів початкової школи. Лілія Василівна розповіла про переваги та умови цьогорічної сертифікації учителів молодших класів, можливі курси підвищення кваліфікації на різних освітніх платформах, а також підкреслила важливість участі учителів початкової школи у онлайн конференції «Освіта. Досвід. Інновації», яка буде проводитись у лютому.


МО вихователів груп подовженого дня

28 січня 2022 року відбулося засідання методоб’єднання вихователів груп подовженого дня ЗЗСО м. Чернівці, яке координувала консультант Центру Лілія Манчуленко. Вихователі мали можливість ознайомитись з вибіркою тематики запитів для організації подальшого консультування та специфікою побудови траєкторії індивідуального професійного розвитку, перевагами та умовами цьогорічної сертифікації учителів молодших класів, можливими курсами підвищення кваліфікації на різних освітніх платформах. Також було підкреслено важливість участі в онлайн-конференції «Освіта. Досвід. Інновації», яка буде проводитись у лютому на базі Центру.


МО учителів фізичної культури

20 січня 2022 року відбулось методичне об’єднання вчителів фізичної культури. Консультант Центру Наталія Пшеничка ознайомила педагогів з Концепцією розвитку щоденного спорту в закладах освіти, організувала роботу учасників МО у застосунку Mentimeter. Консультант Галина Прокопик акцентувала увагу педагогів на атестації та підвищенні кваліфікації педагогічних працівників. Вчителі Микола Ніга (ЗОШ №25, керівник МО) та Людмила Ібрагімова ( ЗОШ №1) презентували власний педагогічний досвід.

Під час онлайн-зустрічі підведено підсумки діяльності МО за І семестр 2021/2022 н.р., до обговорення яких долучилась Наталія Сокол, учитель ліцею №5 «Оріяна». У зустрічі взяв участь методист ІППОЧО Володимир Солодовніков.



МО учителів предмету "Захист України"

02 лютого 2022 року на платформі Zoom відбулось засідання методичного об`єднання вчителів предмету «Захист України». Керівник МО, вчитель ліцею №9 Валерій Васильєв та консультант ЦПРПП Галина Прокопик ознайомили педагогів з результатами роботи методичного об`єднання за І семестр та планами на ІІ семестр 2021/2022 н.р.. Олег Рябкін (ліцей № 3) проінформував присутніх про окремі аспекти створення та діяльності бригади територіальної оборони. Віталій Мельничук (ЗОШ №33) проаналізував результати участі учнів закладів освіти міста у грі «Сокіл» («Джура»). Методист науково-методичного центру виховної та позашкільної освіти ІППОЧО Юрій Коноплянко ознайомив учасників методичного об`єднання з новими документами, які регламентують роботу вчителя предмету «Захист України», дав відповіді на питання. В обговоренні взяли активну участь вчителі Леонід Марцісь (ЗОШ №37), Микола Чміль (ЗОШ № 4), Андрій Хабюк (Коровійська ЗОШ).


МО учителів музичного мистецтва ЗЗСО

21 січня відбулося онлайн-засідання методичного об’єднання вчителів музичного мистецтва. Алла Зубчук (ліцей №10), керівник МО, ознайомила учасників професійної спільноти з модельними навчальними програмами для 5-6 кл. НУШ, системою управління змістом освіти через Стандарт, дорожньою картою реформи базової та профільної школи, презентовано навчальну літературу для пілотних 5-х класів видавництва «Астон», конструктор навчальних програм.

Віолетта Палагнюк, консультант ЦПРПП, проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної онлайн-конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», ознайомила з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022 р. «Щодо атестації педагогічних працівників», положенням МОН «Про педагогічну інтернатуру».


МО вихователів-методистів ЗДО

31 січня 2022 року проведено засідання методичного об’єднання для вихователів-методистів закладів дошкільної освіти Чернівецької територіальної громади під керівництвом керівника педагогічної спільноти Інни Бойкової, вихователя-методиста ДНЗ №9. Учасники МО поглибили свої знання з теми «Педагогічна рада - колегіальний орган управління освітою». Консультант Галина Артименко надала присутнім інформацію, щодо педагогічної ради як колегіального органу управління закладом дошкільної освіти, який виконує управлінську, методичну, соціально-педагогічну, виховну функції. Інна Бойкова представила учасникам особливості технології підготовки, проведення педагогічної ради та контролю за виконанням прийнятих рішень. Вихователі-методисти розглянули модель фрагменту засідання педагогічної ради «Самоосвіта педагога: самоціль чи необхідність?» у формі ділової гри, підготовленої Галиною Артименко, консультантом ЦПРПП.


МО музичних керівників ЗДО

Методичне об’єднання для музичних керівників закладів дошкільної освіти відбулося 28 січня на платформі Google Meet. Керівник МО Сніжана Адамчук (ДНЗ №10 «Попелюшка») презентувала з власного досвіту роботи рекомендації щодо роботи музичного керівника, а саме: «Прививаємо любов до класичної музики та музичних інструментів з дитинства». Також свій досвід роботи презентували музичні керівники Ольга Холдякова (ДНЗ №43 «Вербиченька») «Театралізована діяльність як засіб розвитку художньо-естетичних здібностей дитини дошкільника», Лілія Пиндик (ДНЗ №25 ЦРД «Малюк») «Формування музичної та комунікативної компетенції дошкільників засобами інтерактивного навчання» та Тетяна Писар (ДНЗ №35 ЦРД «Веснянка») «Гра на дитячих інструментах як засіб музичного виховання».

Віолетта Палагнюк (консультант ЦПРПП) проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної онлайн-конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», ознайомила з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022 «Щодо атестації педагогічних працівників» та з наказом МОН, ММС №1141/4088 від 27.10.2021 «Про затвердження Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти».


МО інструкторів з фізичного виховання ЗДО

18 січня для інструкторів з фізичного виховання закладів дошкільної освіти було проведено онлайн-засідання методичного об’єднання. Керівник МО Анастасія Ловчук (ДНЗ №46 «Сонечко») ознайомила учасників професійної спільноти з інноваційними оздоровчими технологіями для дітей дошкільного віку, а саме: фітболгімнастикою, хатха-йогою, стретчинг-гімнастикою, дихальною гімнастикою за системою О. Стельникової.

Також свої досвіди роботи презентували інструктори з фізичного виховання Антоніна Косован (ДНЗ №12) «Розвиток рухових активностей у дошкільників через використання координаційних драбинок» та Ірина Бодян (ЗДО №22 «Дивограй») «Театр фізичного виховання та оздоровлення дітей дошкільного віку за методикою М.М.Єфименка. Горизонтальний пластичний балет (пластик-шоу)».

В свою чергу консультант ЦПРПП Віолетта Палагнюк проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної онлайн-конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», ознайомила з наказом МОН, ММС №1141/4088 від 27.10.2021 «Про затвердження Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти» та з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022 «Щодо атестації педагогічних працівників».


МО вихователів раннього віку ЗДО

20 січня для вихователів раннього віку ЗДО було проведено онлайн-засідання методичного об`єднання. Керівник МО Ірина Монюк (ДНЗ №14) ознайомила вихователів з результатами роботи МО за I семестр та планом на IIсеместр 2021/2022 н.р., а також надала інформацію професійній спільноті про «Професійний стандарт «Вихователь закладу дошкільної освіти» та запропонувала переглянути відеоролик «Один день з життя вихователя групи раннього віку».

Консультант ЦПРПП Андріана Кравчук висвітлила питання «Інноваційні технології дітей раннього віку». Проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновації», ознайомила з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022 «Щодо атестації педагогічних працівників».


МО вихователів переддошкільних груп ЗДО

27.01.2022 року було проведено онлайн-засідання методичного об`єднання вихователів переддошкільних груп ЗДО. Керівник МО Яна Грекул (ДНЗ №47) ознайомила вихователів з результатами роботи МО за I семестр та планом на II семестр 2021/2022 н.р., а також поділилася з учасниками професійної спільноти своїм власним досвідом «Основи соціальної та фінансової освіти дітей переддошкільного віку в контексті впровадження програми «AFLATOT».

До роботи методичного об`єднання долучилися вихователі закладу, зокрема Лідія Косован ознайомила учасників з лялькою-маріонеткою «Афлотунчиком». Вихователь старшої групи Аліса Одайник презентувала на МО власний педагогічний досвід оздоровлення дітей за методикою Хатха-йога.

Консультант ЦПРПП Андріана Кравчук проінформувала професійну спільноту щодо проведення відкритої науково-практичної конференції педагогічних працівників «Освіта. Досвід. Інновація», ознайомила з листом управління освіти №01-31/19 від 05.01.2022 «Щодо атестації педагогічних працівників».


МО фахівців психологічної служби ЗЗСО, ЗПО

26.01.2022 року відбулося засідання методичного об’єднання практичних психологів та соціальних педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Під час засідання фахівці психологічної служби підвели підсумки роботи за І півріччя та обговорили питання організації роботи у ІІ півріччі 2021/2022 н.р.

Практичний психолог Чернівецького філософсько-правового ліцею №2 Вікторія Бабчук презентувала авторську програму психологічного супроводу процесу адаптації учнів 5-го класу до умов навчання в середній школі в новому навчальному році в рамках НУШ.

Практичний психолог міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Олена Кобеля презентувала авторську програму, спрямовану на формування сприятливого психологічного клімату у колективі гуртківців шляхом розвитку комунікативних навичок.

Представлені програми схвалені та рекомендовані до використання в роботі обласною Експертною комісією науково-методичного центру практичної психології та соціальної роботи ІППО ЧО (протокол №39 від 28.10.2021).


МО фахівців психологічної служби ЗДО

26.01.2022 року відбулося засідання методичного об’єднання практичних психологів та соціальних педагогів закладів дошкільної освіти. Під час засідання фахівці психологічної служби підвели підсумки роботи за І півріччя та обговорили питання організації роботи у ІІ півріччі 2021/2022 н. р.

Практичний психолог ДНЗ №42 комбінованого типу «Перлинка» Катерина Хотей презентувала авторську профілактичну програму для старших дошкільників, батьків та педагогів «Зростайте в безпеці».

Представлена програма схвалена та рекомендована до використання в роботі обласною Експертною комісією науково-методичного центру практичної психології та соціальної роботи ІППО ЧО (протокол №39 від 28.10.2021).


bottom of page