top of page

Бажання самовдосконалюватися – забезпечення успіху в майбутньому


Березень-квітень 2020 року. Саме в цей період організація навчання в дистанційному форматі досягла кульмінації. Це навчання назвали «викликом часу», «викликом ХХІ століття». У педагогів була тривога, був розпач, були розчарування. Усе це згодом змінилося. Усі навчилися цифрової грамотності: вміють працювати з різними онлайн-ресурсами, на різних платформах, з різними месенджерами. І сьогодні ми можемо констатувати: освітянська спільнота справилася з викликом. Не тільки справилася, але здобула певний досвід. Як доказ цього – міський педагогічний фестиваль на тему «Я роблю це так…» (з досвіду роботи щодо організації навчання учнів у дистанційному форматі), який відбувся 23 лютого (для учителів української мови та літератури) та 26 лютого 2021 року (для учителів зарубіжної літератури, румунської мови та літератури, івриту).

Перша частина міського педагогічного фестивалю – це аналіз опитування учителів закладів загальної середньої освіти міста, які викладають предмети мовно-літературної галузі, з проблеми «Досвід роботи учителів з організації навчання в дистанційному форматі: що і як». Консультант міського центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради Алла Ткач зауважила, що вчителі предметів мовно-літературної галузі навчання школярів у дистанційному форматі організовують на належному рівні: поєднуються синхронний та асинхронний режими; онлайн-уроки проводяться на платформах ZOOM, Google Meet; для розміщення завдань, різних навчальних матеріалів, як засоби зворотного зв’язку з учнями використовуються здебільшого Google Classroom , месенджер Viber, «Мій клас»; проводиться тестування на платформі «На урок», «Всеосвіта» та за допомогою Google форми.

Під час другої частини фестивалю учителі української мови та літератури Галина Іванчук (ліцей №2), Тетяна Папчук (гімназія №2), Яна Пінтяк (ЗОШ №11), Надія Федорак (ЗОШ №38), зарубіжної літератури Тетяна Бачук (ЗОШ №16), Лариса Довгань (ЗОШ №24), Оксана Пенюк (СШОРТ №41), Вікторія Макогончук (приватна школа «Надія») поділилися досвідом роботи з окремих питань організації навчання в дистанційному форматі: про створення інтерактивних вправ засобами онлайн-інструментів, про організацію роботи на платформах Google Meet, Classtime, «Всеосвіта», про роботу з віртуальною дошкою Padlet, про використання Google додатків, про засоби активізації читацької діяльності учнів; про види домашніх завдань, які складно списати.

Підводячи підсумок міського педагогічного фестивалю, учасники відзначили актуальність проведеного методичного заходу та важливість самоосвіти для професійного розвитку кожного педагога. Адже бажання самовдосконалюватися – забезпечення успіху в педагогічній діяльності.


bottom of page