top of page

Медіаграмотність – вимога часу


Напередодні Всесвітнього тижня медіа та інформаційної грамотності, який цього року проходитиме 24-31 жовтня, консультант Центру Наталія Пшеничка 11 жовтня провела онлайн-консультацію для педагогів заклади освіти "Формування медіаграмотності у здобувачів освіти в умовах війни". Медіаграмотність необхідно популяризувати серед дітей та учнів, а під час війни – особливо.

Педагоги ознайомились з Порталом "Медіаосвіта і медіаграмотність", де представлені розробки занять для вихователів і вчителів молодших, середніх та старших класів. На Порталі 6 жовтня був презентований комікс "Ми скоро повернемося" – перше медіаосвітнє видання в Україні, яке у художній формі показує вимушену імміграцію родини під час війни. Комікси довели своє право промовляти про трагічні і серйозні речі. Команда, яка створювала комікс, вважає, що важливо малювати, створювати та актуалізувати розмови про дім, про почуття, про втрату та відновлення разом з дітьми. Комікс розвиває навички критичного оцінювання медіаповідомлень та відповідальне ставлення до поширення інформації.

Також педагогам був представлений Тулбокс уроків медіаграмотності, в якому містяться вправи, уроки, приклади, методичні розробки уроків для формування медіаграмотності у здобувачів освіти різного віку на різних предметах.

На завершення консультації педагоги ознайомились з онлайнгрою "Медіазнайко" – першою навчальною грою з медіаосвіти в Україні, її мета – допомогти якомога більше дізнатися про інформаційне/медійне поле. Гру можна застосовувати у груповій вправі на уроці, можна як домашнє завдання. Між іншим, дорослим теж буде цікаво поклацати правильні\неправильні відповіді і перевірити свій рівень обізнаності. Суть гри полягає у тому, що потрібно пройти 9 рівнів/етапів, надати відповідь на запитання, стати журналістом, створити телепрограму, сайт і газету, дізнаючись при цьому як працюють медіа і як вони впливають на тебе – споживача інформації.

Комікс_Ми скоро повернемося_2022
.pdf
Download PDF • 70.19MB


bottom of page